Het jaarlijkse Honderdentoernooi bij café-feestzaal De Roos was een mooie traditie rond de feestdagen.
Het jaarlijkse Honderdentoernooi bij café-feestzaal De Roos was een mooie traditie rond de feestdagen. Foto: Bep Tielemans

De Roos stopt als café

Algemeen

HALSTEREN - In januari 2008 begon Café De Roos. Daarvoor stond de zaak bekend onder de naam Torenzicht, uitgebaat door John van Loon. Erwin Roosendaal kocht toen het pand van eigenaar Wil Bosman. Na een uitgebreide verbouwing ontstond er een prachtig café met een appartement erbovenop. Nu wordt het horecagedeelte, vanaf 1 december, voor langere tijd verhuurd aan ‘Dagbesteding de Tuingroep’. Erwin en Tamara blijven in het woongedeelte op de bovenverdieping.

Regelgeving

Erwin Roosendaal vertelt: “De laatste jaren ging het al wat minder met de zaak. De regelgeving van de overheid met betrekking tot roken en geluidsoverlast werken niet in het voordeel van een horeca-uitbater. We zijn niet alleen door corona een andere weg opgegaan, maar het is wel de bekende druppel geweest.”

Papieren

“Een jaar of vijf geleden heb ik mijn oude vak weer opgepakt. Tamara is toen steeds meer in het café gaan werken. Ik heb al mijn papieren voor lasser en lasinspecteur weer up-to-date gemaakt en nog uitgebreid met drie jaar studie. Ik werk op het ogenblik als zelfstandig ondernemer zeer naar mijn zin bij Shell Moerdijk.”

Tamara vult aan: “Er is helaas weer wel een café minder op het dorp, maar je kan niet bezig blijven met een salaris in het café stoppen om zo de zaak overeind te houden.”

Verhuren

Erwin vertelt verder: “Gelukkig is er geen sprake van een faillissement maar het was wel steeds meer trekken aan een dood paard. Ik heb nog overwogen om de zaak te verbouwen tot woonhuis, maar we hebben er nu voor gekozen om te verhuren.”

Verenigingen

Tamara legt uit: “We hebben eerst onze verenigingen op de hoogte gesteld, zodat die een andere locatie konden zoeken. De KPJ, de dartvereniging, de biljartvereniging en toneelgezelschap Ons Kent Ons zijn allemaal aan het uitkijken naar een andere thuisbasis.”

Herinneringen

Erwin tenslotte: “De Roos heeft fantastische en mindere jaren gekend, met 2010 als absoluut topjaar. Aan ons grootste evenement, het Honderden-biljarttoernooi tussen Kerstmis en Nieuwjaar, bewaar ik de mooiste herinneringen, maar ook de verenigingen die bij ons thuis waren, zullen we zeker gaan missen.”