Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

'Onrust onder ambtenaren'

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - HALSTEREN - Raadslid Reinoud Krijnen van Fractie SAMEN0164 richt zich tot het het college van burgemeester en wethouders over 'verontrustende signalen vanuit de ambtelijke organisatie van de gemeente Bergen op Zoom'.

Krijnen: "Wij ontvingen onder andere berichten dat keihard werkende ambtenaren zich zorgen maken over hun job door het uitstellen van projecten en ambtenaren voelen zich bekneld tussen de uitgavenstop en het goed willen uitvoeren van hun taken. En ja, er moet de komende jaren inderdaad ten opzichte van de huidige situatie structureel worden bezuinigd. We moeten minder uitgeven dan wat we gefinancierd krijgen om de schuldenlast die drukt op de samenleving af te lossen. Dit betekent dat Bergen op Zoom zich enerzijds sterk moet maken voor passende financiering voor haar gemeentelijke taken en anderzijds efficiënt moet omgaan met inzet van personeel en uitgaven. Dit is belangrijk om de sociale en culturele ziel van onze gemeente te beschermen. Om dit te bereiken moeten we de bedrijfsvoering aanpassen en daar is inbreng van iedere medewerker voor nodig. Cruciaal zijn hierin de ambtenaren, die uitvoering geven aan het beleid. Met name om bedrijfsprocessen efficiënter en qua resultaat beter in te richten. Het focusakkoord is een eerste aanzet, waarin duidelijk richting wordt gegeven om dit mogelijk te maken. 'Onrust onder ambtenaren' kwam voor ons als een totale verrassing. Keer op keer vragen wij de gehele organisatie bij deze opdracht te betrekken. Twee jaar lang vragen wij om met alle ambtenaren in De Maagd te gaan zitten. Eerst om de financiële situatie te bespreken en sinds een half jaar om er voor te zorgen dat de organisatieontwikkeling tot op elk niveau in de organisatie bekend is. Iedereen snapt dan waarom verandering nodig is en kan er dus naar handelen. De veranderdynamiek ontstaat dan vanuit de ambtelijke organisatie en niet, omdat het moet van de raad, provincie of Den Haag! Voorwaarde is wel dat de werksituatie veilig is, zodat medewerkers verbeterkritiek kunnen aandragen zonder dat zij bang moeten zijn voor hun positie. Waar wij ons zorgen over maken is dat de werkverdeling niet op orde is. Ongezonde werkdruk en een onzekere, onveilige werkomgeving zijn onaanvaardbaar. Temeer, omdat de gemeente momenteel ruim twintig medewerkers op de bank heeft zitten."

Het raadslid wil uitleg van B en W over de bevindingen, conclusies en aanbevelingen over de wijze waarop de ambtelijke organisatie bij het Focusakkoord is betrokken. Hij vraagt ook wanneer het college met alle ambtenaren in gesprek gaat over het akkoord en de werkdruk.