De betrokken partijen bij molen Johanna. Theo Sanders (Molenstichting), wethouder Jeffrey van Agtmaal en Frank Hoeckx (Heemkunde Huijbergen).
De betrokken partijen bij molen Johanna. Theo Sanders (Molenstichting), wethouder Jeffrey van Agtmaal en Frank Hoeckx (Heemkunde Huijbergen). Foto: Gemeente Woensdrecht

Gebouwtje bij molen Johanna

Algemeen

HUIJBERGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs ingestemd met het plan om een onderkomen te realiseren voor Stichting Molen Johanna Huijbergen en de Heemkundekring Huijbergen. Dit zal op het terrein van molen Johanna komen en de kosten hiervoor bedragen € 90.750,-.

De exploitatie van molen Johanna in Huijbergen ligt sinds januari 2019 in handen van een molenstichting. Zij organiseren activiteiten en stellen de molen open voor publiek. Een onderkomen ontbreekt momenteel echter. Daarnaast is de heemkundekring gevestigd in het voormalige gemeentehuis, maar zijn er andere plannen voor dit pand en wordt er naar een ander onderkomen gezocht.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Met het realiseren van een onderkomen op het terrein van molen Johanna worden twee vliegen in één klap geslagen: Er is een nieuw onderkomen gevonden voor de Heemkundekring én zij kunnen samen met Stichting Molen Johanna verdere activiteiten ontwikkelen waarmee bezoek aan de locatie bevorderd wordt.”

Het gebouwtje zal bestaan uit een ruimte om bezoekers te ontvangen en een ruimte om te exposeren. Ook zal een beperkte horeca- en toiletruimte gerealiseerd worden. Daarnaast wil men hier ook in de molen vervaardigde producten gaan verkopen, zoals het onlangs gemaakte pannenkoekenmeel. Bij de bouw zal gekeken worden naar het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

De plannen voor het onderkomen van de molenstichting en heemkundekring passen in het IDOP-budget en kosten € 90.750,-. Wethouder Van Agtmaal: “Wanneer er meer bezoekers naar de locatie komen, kunnen de molenstichting en heemkundekring hieruit ook inkomsten genereren. Deze financiën kunnen ingezet worden voor het reguliere klein onderhoud en de energielasten van het nieuwe onderkomen. Het groot onderhoud zal door de gemeente gedaan worden.” Woensdagochtend is het plan toegelicht op locatie door de wethouder, Theo Sanders (Molenstichting) en Frank Hoeckx (Heemkunde Huijbergen).