Wethouder Barry Jacobs gaat in gesprek met sportclubs.
Wethouder Barry Jacobs gaat in gesprek met sportclubs. Foto: Dennis van Loenhout

Wethouder Jacobs gaat praten met sportwereld

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Sportwethouder Barry Jacobs gaat wil eind deze maand digitaal in gesprek gaan met besturen van sportverenigingen uit de gemeente Bergen op Zoom. Jacobs wil graag samen met de besturen kijken welke mogelijkheden zij zien om geld te besparen voor de gemeentekas. Het zittende college heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om over de volle breedte te kijken waar voor de gemeente Bergen op Zoom geld te besparen is. Ook het onderdeel Sport maakt daar deel van uit.

In een brief aan de bestuurders van de ongeveer 50 sportverenigingen die de gemeente rijk is, geeft de wethouder aan dat met het focusakkoord in de hand de opdracht voor het college duidelijk is: ‘We gaan versoberen en daarmee terug naar de basis’. Dat betekent dat er kritisch gekeken wordt naar de rol van de gemeente in het faciliteren van sport. Daarom start er nu een aantal onderzoeken om meer duidelijkheid te krijgen over de financiële en maatschappelijke impact van het doorvoeren van maatregelen die bijdragen aan deze opdracht.

Bij het versoberen van de gemeentelijke inbreng in sport kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het overdragen van beheer en onderhoud, het overdragen van energielasten aan de huurders, maar ook aan verzelfstandiging van bijvoorbeeld tennisverenigingen. Ook is het indikken van het aantal sportparken een optie en moeten er scenario’s worden gemaakt voor de toekomst van de zwembaden. Tenslotte wordt ook gekeken naar de sportsubsidies en de stimuleringssubsidies en zal een versobering ook gevolgen hebben voor de gemeentelijke organisatie.

Digitale inloopspreekuren

Over al die onderwerpen kunnen sportverenigingen zelf hun inbreng leveren. Bovendien kunnen er ook vanuit de verenigingen zelf goede ideeën naar voren worden gebracht tijdens de digitale inloopspreekuren.

Deze zijn gepland op dinsdag 27 en woensdag 28 oktober van 19.30 tot 20.30 uur. Voor deze online bijeenkomsten kan met zich aanmelden tot en met 14 oktober via f.boukhari@bergenopzoom.nl . Als men zich aanmeldt krijgt men uiterlijk 1 dag voor aanvang van de bijeenkomst een link waarmee deelgenomen kan worden aan de vergadering. Bij aanmelding is het de bedoeling aan te geven namens welke vereniging men wil deelnemen, wat de bestuursfunctie is en via welk emailadres meegedaan wil worden.