Afbeelding

Bodemonderzoek begraafplaatsen en crematorium

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Op maandag 12 en dinsdag 13 oktober wordt er een beperkt bodemonderzoek uitgevoerd op de begraafplaatsen en het terrein van het crematorium aan de Mastendreef in Bergen op Zoom. Tijdens dit onderzoek wordt er gezocht naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 

Er is geen acute noodzaak voor het onderzoek, maar het op laten stellen van de Conventionele Explosieven Bodembelastingkaart, de CE-BBK, op basis van historisch onderzoek, een kaart met mogelijke verdenkingen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, is aanleiding voor een dergelijk vervolgonderzoek. Deze kaart is gemaakt o.b.v. archiefonderzoek, literatuur en luchtfoto’s.

Armaex voert dit onderzoek uit. Dit bedrijf maakt gebruik van een zogenaamde mobiele grondradar die metalen voorwerpen kan ontdekken in de bodem. Daarna wordt er gekeken of, en zo ja welke vervolgacties er nodig zijn.

Er wordt tijdens het onderzoek niet in de bodem gegraven, maar enkel gescand.

De begraafplaatsen en het terrein van het crematorium zijn gewoon toegankelijk tijdens het onderzoek. Door de grootte van het mobiele scanapparaat kan het wel voorkomen dat bezoekers soms even moet wachten.

Tijdens uitvaarten worden de scanwerkzaamheden stilgelegd of op een ander gedeelte van de begraafplaats uitgevoerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom en de besturen van de Katholieke begraafplaats en Crematorium Zoom- en Zegestede.