Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jo Snoeren
Jo Snoeren (Foto: )

'In de spot': Toneelschrijver Jo Snoeren

HALSTEREN - Toneelvereniging Ons Kent Ons heeft voor de maand november 4 uitvoeringen van "Tegenwind voor Tibbema" op het programma staan. Deze komedie in 8 scenes werd geschreven door Jo Snoeren. In 2015 speelde OKO, met veel succes, van dezelfde schrijver "Leugentje om bestwil". Deze keer "In de Spot", de toneelauteur Jo Snoeren.


Laten we om te beginnen Jo Snoeren even aan u voorstellen. Geboren in 1943 en woonachtig in het Oost-Brabantse Oisterwijk. Jo was werkzaam als transportmanager bij een fabriek in de veevoederindustrie. Bij zijn werkgever was hij 15 jaar voorzitter van de Ondernemingsraad (OR). Toneelstukken schrijven doet hij sinds 1986. Zijn (spontane) debuut maakte hij met een kindertoneelstuk. In 1989 verscheen zijn 1e toneelproductie voor volwassenen. Sindsdien heeft hij in totaal 119 toneelwerken geschreven. Een schrijver met een zeer veelzijdig oeuvre. Schreef voor kinderen Sinterklaas- & Kersttoneel. Voor volwassenen zeer gevarieerd repertoire. Blijspelen, kluchten, moordkomedies, boerenkomedies, tragikomedies, eenakters, komische misdaadverhalen. Maar ook het serieuze genre is terug te vinden in zijn lijst van producties.

Voor de Stichting Musivo (Musicals voor Oisterwijk) vervaardigde hij 5 musicalscripts en is daar (terecht) bijzonder trots op. Van Musivo was Jo ook mede-oprichter, bestuurslid en regisseerde hij ook 1 musical. Ook zijn 2 (serieuze) stukken die hij schreef vanuit zijn eigen thuissituatie rekent hij tot zijn favoriete producties. Het betreft hier "Oren zonder toekomst. Een verhaal over een man die langzamerhand doof wordt. En "Mag ik nu mama zeggen". Dit stuk gaat over een afstandsmoeder die haar kind graag terug wil vinden. Thuissituatie wil niet zeggen dat alles biografisch is maar speelt zich af in de familiekring van Jo Snoeren. Liefst 27 van zijn werken zijn vertaald in het Fries. Door de grote afstand heeft hij deze bewerkingen nooit zelf gezien. Maar, zo verzekert hij ons, de Friese taal kan ik grotendeels volgen.

In de beginjaren gingen Jo en zijn echtgenote vaak kijken naar opvoeringen van zijn werk. Echter, inmiddels vindt Jo het lange reizen niet zo prettig meer. Of zoals hij het omschrijft: "Geen zin om in de avond- c.q. nachturen nog te moeten terug rijden naar Oisterwijk vanaf bv. Zeeland". Toch is de familie Snoeren nog regelmatig te gast bij een vereniging die zijn werk op de planken brengt. "Vaak kan ik een DVD krijgen van de opvoeringen", aldus Jo.

Tot nu toe zijn op meer dan 700 plaatsen in Nederland opvoeringen van zijn noeste schrijfarbeid te zien geweest. Toch een mooi resultaat voor iemand die - geheel toevallig als hobby-begon met toneelstukken te schrijven! Gelukkig was Jo zo vriendelijk om een aantal vragen te beantwoorden.
Hoe lang doet u over het schrijven van een toneelstuk? JS: "Dat varieert van 3 weken tot 2 maanden. Soms heb ik al een heel verhaallijn in mijn hoofd zitten. Het slot van een stuk heb ik zelden van tevoren klaar."
Waar schrijft u, in een eigen werkruimte? JS: "Nee, zit altijd in de woonkamer. Heb ook vaak de tv gewoon aan staan en soms luister ik naar muziek als ik aan een toneelstuk bezig ben."

Waar haalt u de inspiratie vandaan? JS: "Uit mijn duim. Al geldt dat natuurlijk niet voor de 2 stukken die ik heb geschreven over mijn thuissituatie. 'Oren zonder toekomst' en 'Mag ik nu mama zeggen' zijn min of meer autobiografisch."

U schrijft vele genres, is er 1 die uw voorkeur heeft? JS: "Nee totaal niet, aan het begin van een pagina weet ik niet wat er onderaan komt te staan. Mijn duimen verzinnen het telkens weer. Wel ben ik trots op de 5 musicalscripts die ik heb vervaardigd."
Schrijft u ook stukken op aanvraag? JS: "Nee, maar wel wordt er regelmatig gevraagd om een stuk te bewerken omdat een vereniging een andere rolbezetting heeft. En dat doe ik met heel veel plezier."

Wij willen Jo Snoeren dank zeggen voor de antwoorden op deze en andere vragen. Ons Kent Ons speelt 6, 7 & 8 november de komedie "Tegenwind voor Tibbema" van deze auteur. Door de corona-maatregelen mogen er per voorstelling maar een beperkt aantal toeschouwers de zaal in. Er staan daarom 4 voorstellingen gepland. Vrijdagavond, zaterdagmiddag (dat is een extra opvoering), zaterdagavond en zondagmiddag. Let op: KAARTEN KUNNEN DEZE KEER UITSLUITEND TELEFONISCH WORDEN GERESERVEERD. Binnenkort leest u in deze krant wanneer de voorverkoop start. Elke voorstelling zal het stoelenplan worden aangepast. Ons Kent Ons wil heel graag daarmee de veiligheid van publiek en medewerkers garanderen. Dus: VOL = VOL. Wees er dus snel bij wanneer de reservering van start gaat. Ons Kent Ons ziet u graag als zeer welkome bezoeker tegemoet op 6, 7 & 8 november in Café-Zaal de Roos aan de Dorpsstraat in Halsteren.

Meer berichten