Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Dennis van Loenhout

Eindelijk uitje Zonnebloem ouderen

OSSENDRECHT – In de zonovergoten tuin van de Ossendrechtse pastorie genieten zo’n 35 ouderen van de zon en van elkaars gezelschap. Op gepaste afstand, maar evengoed met stralende gezichten. De Ossendrechtse afdeling van de Zonnebloem greep de kans die het mooie weer bood, en organiseerde met grote spoed de fysieke bijeenkomst waar de gasten zo naar uitkeken.


Een boottocht, een picknick in augustus, een theatervoorstelling in De Maagd: wat in andere jaren heel normaal was voor gasten van de Ossendrechtse Zonnebloem kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Als alternatief werd een quiz bedacht, die de Zonnebloem-vrijwilligers bij hun gasten in de brievenbus afleverden, en die fanatiek werd ingevuld. 20 weken lang bood die quiz mooi vermaak, maar er gaat niks boven “echt” contact. En dat, vertelt Zonnebloem-secretaris Olga Jansz, werd door veel gasten heel erg gemist. Dus toen de weergoden het toelieten, besloten Jansz en haar team van vrijwilligers in actie te komen. In recordtijd stampten ze een fysiek samenzijn uit de grond, het eerste sinds de coronacrisis uitbrak.

Hoezeer dat initiatief wordt gewaardeerd blijkt als Harry Rogge twee duimen omhoog steekt om zijn waardering voor het initiatief van De Zonnebloem te uiten. “Alles zit mee vandaag!”, zegt hij enthousiast. “Het is machtig mooi weer, en eindelijk zitten we weer eens bij elkaar. De quiz was heel leuk, maar dit is toch leuker. Na alle narigheid vind ik dit een hele stap vooruit, zo gaan we de goede kant op!” Even verderop is zijn dorpsgenoot Frans van der Zanden nog wat voorzichtig: “We zijn een kwetsbare groep”, zegt hij. “Dus ik hou toch een beetje afstand. Maar het is toch wel heel leuk om iedereen weer te zien. Heel goed dat dat zo kan!”

“Afgelopen zaterdag hebben we met elkaar beslist om dit voor onze gasten te doen”, zegt Olga. “Toen gaf het weerbericht ons voldoende vertrouwen dat we buiten iets konden opzetten waar we voldoende afstand konden garanderen. De parochie was enthousiast over ons idee om de tuin van de pastorie te gebruiken. De pastorie staat leeg, maar de tuin is een prachtige plek. De gemeente stelde weliswaar kritische vragen bij ons plan, maar was ook enthousiast en behulpzaam toen bleek dat we onze bijeenkomst veilig konden organiseren. Marie-Rose van de Drieschaar heeft gezorgd voor heerlijke hapjes en drankjes, terwijl de Harmoniezaal tafels en stoelen beschikbaar stelde. Zo hebben we met elkaar iets heel moois kunnen doen voor onze gasten. Het enige nadeel was misschien dat er af en toe een eikeltje uit de bomen viel, maar dat kon voor niemand de pret drukken. Je zag iedereen genieten van het weerzien.”

Meer berichten