Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Dennis van Loenhout

“Wéér een eyecatcher voor het dorp”

HOOGERHEIDE – Hoe goed een idee ook is, soms heb je een deskundige partner nodig om een idee tot realiteit te maken. Ondernemer Paul Lucius had het idee voor de uitbreiding van zijn supermarkt, en vond in Bouwgroep De Nijs-Soffers de deskundige partner die zijn idee kon uitvoeren. Projectleider Jan Bus vertelt over hoe er soms het nodige kunst en vliegwerk nodig was om te komen tot het eindresultaat: een eyecatcher van formaat.


In november 2019 legde Bouwgroep De Nijs-Soffers de eerste fundamenten voor de vernieuwde Jumbo-supermarkt die deze week opengaat. Jan Bus was toen nog geen projectleider, hij nam die taak twee maanden later over toen zijn collega met zwangerschapsverlof ging. Nu alles achter de rug is spreekt Bus van een “behoorlijk complex” project, maar gelukkig wel met goede afloop. “De samenwerking met Paul Lucius was hartstikke goed. Hij is kritisch, maar reëel. Paul begrijpt hoe een bouwproject werkt en wat erbij komt kijken en dat is prettig. Maar evengoed zijn projecten als deze soms ingewikkeld. Ik heb zo wel eens een nachtje wakker gelegen. Maar nu ik eindresultaat zie weet ik zeker dat dat het waard was.”

Als voormalig metselaar is Jan Bus vooral trots op het metselwerk dat de gevels van de nieuwe Jumbo-supermarkt kenmerkt. “Het gevelbeeld is heel strak gemetseld, en met de diepe nissen geeft dat een heel mooi gevelbeeld. Ik ben trots op alle jongens die aan dit project hebben gewerkt, maar het metselwerk maakt me nog een beetje extra blij. Zeker daardoor is dit complex een echte eyecatcher voor het dorp geworden. Niet alleen Paul mag daar trots op zijn, wij als bedrijf zijn dat zeker ook.”

Volgens planning

Die trots is begrijpelijk, want naast de gebruikelijke uitdagingen van een groot bouwproject kreeg Bouwgroep De Nijs-Soffers óók nog te maken met de coronacrisis, die dit project doorkruiste.

“Dat was even slikken”, geeft Bus toe, “maar uiteindelijk moeten we vaststellen dat we eigenlijk weinig last hebben gehad van de coronacrisis. Aanvankelijk zou dit project voor de bouwvakvakantie klaar moeten zijn. Dat de einddatum is opgeschoven komt vooral door de planning van het projectteam van Jumbo, dat de supermarkt moest inrichten. Die extra tijd kwam ons goed uit, maar was niet essentieel. Ook met de inachtneming van de anderhalve-meter-regel hebben we goed kunnen doorwerken. Tuurlijk, een kozijn plaatsen of een profiel stellen valt niet mee met die afstand, en er zijn wat vaker mensen thuisgebleven omdat ze verkoudheidsklachten hadden, maar al met al zijn we nauwelijks tijd verloren.”

Pas toen het project zijn einde naderde kwamen er hoofdbrekens voor Jan Bus en zijn mannen. Die lagen vooral op logistiek vlak, want hoe voltooi je de uitbreiding van een supermarkt, terwijl die supermarkt gewoon doordraait? Hoe beperk je de overlast voor buren? Waar laat je je machines en materialen als klanten van de supermarkt waaraan je werkt alle parkeerruimte nodig hebben en de moderne infiltratiebak onder de parkeerplaats slechts 15 ton kan dragen? En hoe voltooi je de laatste details aan de buitenzijde zonder het verkeer in een toch al drukke en smalle Raadhuisstraat te hinderen?

Ervaring

“Dat zijn soms lastige vragen, zeker omdat soms alles tegelijk moet”, zegt Bus. “Gelukkig is dit niet de eerste keer dat we een supermarkt bouwen, dus we hadden de nodige ervaring. Het lastigste vond ik soms de verkeerssituatie in de Raadhuisstraat. Op de momenten dat we daar met een kraan of verreiker aan de slag moesten heb ik regelmatig gezien hoe weinig geduld weggebruikers hebben. Gelukkig ging het allemaal goed.”

Kritisch

Terwijl de nieuwe supermarkt opengaat werkt Bouwgroep De Nijs-Soffers door aan de appartementen die erboven zijn gerealiseerd.

Ze naderen hun voltooiing, maar ook daar heeft Bus te maken met kritische klanten.

Geduld

“Mijn dochter gaat in één van de appartementen op de eerste woonlaag wonen, en zij is zeker zo kritisch als Paul”, lacht Bus. “Ik had bij dit project dus met twéé kritische klanten te maken. Maar ook deze klant is tevreden, de appartementen zijn heel ruim, en erg mooi. Ik weet zeker dat ze er prachtig zal wonen. In mijn vak is geduld een schone zaak, en gelukkig heb ik dat geduld. Ik weet niet alleen zeker dat geduld loont, ik weet ook zeker dat ik tijdens het boodschappen doen nog wel eens zal terugdenken aan al het kunst en vliegwerk dat soms nodig was om deze supermarkt te realiseren. En dan zal ik ook zeker nog even nagenieten van dat mooie metselwerk.”

Meer berichten