Afbeelding

1980: De Nederlandse Tour (aflevering 3)

Algemeen

Verslag week 2 van de Tour de France 1980.

8e etappe ging in -zoals het toen al werd genoemd- "de belangrijkste rittenkoers van het seizoen" van Flers naar Saint-Malo, was 164 kilometer lang. Weer ging de zege naar renner van TI-Raleigh-Creda. Deze dag mocht Bert Oosterbosch de overwinningsruiker in ontvangst nemen. Inmiddels de 6e maal dat deze ploeg een overwinning in de Tour 1980 behaalde. Begon langzamerhand te wennen. Tijd voor de 1e rustdag. Topfavoriet Bernard Hinault liet zich door officiële Ronde-arts behandelen aan pijnlijke knie. Kampte met tendinitis oftewel peesontsteking aan dit gewricht. Het enige werkende medicijn waren cortisonen. Maar die stonden toen al op de lijst met verboden middelen. Omdat de Ronde-dokter de injectiespuit hanteerde werd het door de jury toegestaan. Een compleet belachelijke beslissing natuurlijk maar ja..De Ronde van FRANKRIJK! Hinault verklaarde ook nog fijntjes dat er een ploeg was die zijn lijden extra zwaar maakte. Bedoelde uiteraard de ploeg Post. Een minachtende opmerking van "De Das". Na de vrije dag volgde etappe 9 van Saint-Malo naar Nantes. En voor de 3e keer deze Tour won Jan Raas de massasprint. Bracht daarmee het totaal aantal overwinningen van Raleigh op 7, waarvan 4 op rij. Bovendien kreeg Raas als bonus ook nog de Groene Trui als leider in puntenklassement. En Johan v.d. Velde reed nog steeds in de Witte Trui als Beste Jongere. Overigens werd Jan Jonkers (Oud-Gastel) 6e in deze rit. Knap resultaat voor deze West-Brabander van Boston-Ifi-Mavic.
De 10e etappe van Rochefort-sur-Mer naar de "Nederlandse stad" Bordeaux leverde warempel een solozege op voor die andere Zeeuw uit de Raleighploeg, Cees Priem. Dat betekende overwinning nummer 8 voor de Postbodes. De andere teams kregen ondertussen -en begrijpelijkerwijs- een soort minderwaardigheidscomplex van de zwart-rood-geel gekleurde Postbrigade. Dit soort machtsvertoon was ongekend. Nederland raakte steeds meer in de ban van deze prestaties. Mede door de prachtige reportages in Radio Tour de France, met verslaggever Theo Koomen als katalysator. Koomen beschreef de gebeurtenissen in de wedstrijd. Beter gezegd, hij verzon deze ter plekke. Op een terras zag hij forellen uit de rivier springen terwijl hij geen enkele liter stromend water zag! Of de "coureurs dokkerden over de kasseien", wat inhield dat Koomen 20 kilometer verderop gewoon op en neer stond te springen met de microfoon in zijn handen. De luisteraars smulden ervan! Radio Tour de France was -terecht- veruit het meest beluisterde programma.
Etappe 11 was een individuele tijdrit over 51,8 kilometer van Damazan naar Laplume. Winst ging naar Zoetemelk, de 9e overwinning van Raleigh. Joop had een voorsprong van 46 sec. op Kuiper, 3e ploeggenoot Oosterbosch op 1'12 en Hinault moest zelfs 1'39 toegeven op Zoetemelk. Wel mocht Hinault de Gele Trui aantrekken. Etappe 12 leverde een dagzege op voor Gerrie Knetemann, waarmee de teller op 10 kwam te staan voor Ploeg Post. De 7e opeenvolgende overwinning van Raleigh, ongekend! Bovendien droeg Raas nog steeds de Groene Trui en v.d. Velde het Witte Tricot. Maar, het Grote Nieuws kwam pas in de hele late avonduren. Als een dief in de nacht verliet Bernard Hinault de Tour de France waarin hij op dat moment de leider was. De tendinitis aan zijn knie was niet meer te verdragen. Alle journalisten gingen daarom wanhopig op zoek naar Hinault. Echter, die had (direct na de finish) via de achterdeur het hotel verlaten. Later bleek dat hij de nacht had doorgebracht in het huis van zijn afgestapte ploegmakker Hubert Arbès en vlakbij Pau woonde. Achter de naam Hinault kwam de melding "abandon" oftewel "opgave" te staan. Vrijwel alle journalisten vonden Hinault's actie compleet onacceptabel. Het stoppen dat begreep men, maar de gehele pers voor schut zetten door te vluchten zonder uitleg te geven ging hen veel te ver. Commentaren waren zeer venijnig, ja zelfs vijandig, van aard.
Joop Zoetemelk weigerde overigens -uit respect voor Hinault- de Gele Trui te dragen in de 13e rit. Pau naar Bagnères-de Luchon was een bergetappe. Verwachte opgave van het Zeeuwse duo Raas & Priem. Ritzege ging naar Fransman Raymond Martin die na een prachtige solo tevens de Bolletjestrui mocht ophalen. Joop Zoetemelk werd uiteraard nu wel gehuldigd als de nieuwe Gele Truidrager. Daarna paste Ploeg Post de tactiek aan. Geen pogingen meer om ritten te winnen maar de Gele Trui verdedigen en naar Parijs brengen werd nu het devies van de teammanager. Ludo Peeters pakte een mooie solozege in de 14e etappe. Leo van Vliet won de sprint van de groep. Na deze etappe waren er nog 96 renners in koers. Volgende keer de slotweek van de Tour 1980. Tot zover aflevering 171 van.....