Uitbreiding arboretum Kalmthout.
Uitbreiding arboretum Kalmthout. Foto: Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout kan uitbreiden

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Arboretum Kalmthout breidt met hectare uit Unieke kans om botanische erfgoedcollectie naar hoger niveau te tillen Arboretum Kalmthout is een historische bomentuin in het noorden van de provincie Antwerpen.

Het provinciale groendomein is 12,5 hectare groot en omringd door woningen, op één groot en aanpalend stuk van ruim 1 hectare na. Arboretum Kalmthout heeft de kans om dit te verwerven en de tuin ermee uit te breiden. Er staan nu al enkele oude, waardevolle bomen, maar er is vooral een groot stuk beschikbaar voor het uitplanten van de erfgoedcollecties van toverhazelaars (Hamamelis) en harde Gentse azalea’s (Rhododendron).

Het komt niet vaak voor dat een botanische tuin kan uitbreiden en zeker niet met 8% in één keer. De provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout investeren daarom samen in deze zeldzame opportuniteit. Met de verkoper, de familie Hubens, is er een principieel akkoord om de eigendom aan te kopen aan de schattingswaarde die door een beëdigd expert vastgesteld werd. “Zo’n unieke gelegenheid mochten we niet laten liggen, dit nieuwe terrein vormt bovendien een ruimtelijke schakel tussen de bestaande arboretumtuin en het grenspark Kalmthoutse Heide. Door de geplande ontharding van de waterloop over het domein beschikken we over een groenblauwe ader zodat recreatie en natuur elkaar hier perfect versterken,” beklemtoont Jan De Haes, gedeputeerde provincie Antwerpen. Op het terrein groeien nu al enkele imposante, volwassen bomen. Voor de familie Hubens is de verkoop van hun eigendom aan de provincie een gedroomd scenario. Bijna 25 jaar geleden kocht de provincie Antwerpen reeds één hectare van hen over. Op die plek is nu de rode tuin en een deel van de grote evenementenweide. Dat nu het resterende eigendom ook aan het provinciaal groendomein kan worden toegevoegd, stemt hen zeer tevreden.“De gedachte dat de grote tuin daadwerkelijk tuin zal blijven en dat ik er nog steeds in zal kunnen wandelen, geeft me veel voldoening,” vertelt Sonia Van Laethem-Hubens.

Foto: v.l.n.r. de verkopers: Vera Hubens-Luten, Sonia Van Laethem-Hubens, Guy Hubens. Rechts van het paneel Jan De Haes, gedeputeerde provincie Antwerpen en Abraham Rammeloo, conservator-directeur Arboretum Kalmthout.

Foto: Arboretum Kalmthout