Kunstenares Nelleke de Laat ontwierp de Dialectpenning.
Kunstenares Nelleke de Laat ontwierp de Dialectpenning.

Bekendmaking winnaar van Dialectpenning uitgesteld

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Onze dialectmedewerker Jan Luysterburg moet nog even in spanning leven. Vorige week meldden wij u dat hij is genomineerd voor de Dialectpenning in de categorie Verhalen van het tweejaarlijkse Brabants Dialectenfestival in Lieshout. Het Dialectenfestival is als gevolg van de coronacrisis een jaar uitgesteld, maar de Schrijfwedstrijd ging door.

Uiteraard niet op de gebruikelijke manier, waarbij voor een volle zaal de genomineerden hun schrijfproduct presenteren, waarna de jury de prijzen bekendmaakt. Noodgedwongen is deze keer gekozen voor een digitaal opgenomen en gemonteerd programma, dat wordt uitgezonden via Facebook, You Tube en de site van het Dialectenfestival. Oorspronkelijk zou dit programma worden uitgezonden op zondag 14 juni 2020, maar door technische problemen is dit helaas niet op tijd gereedgekomen. Zodra de uitzending kan plaatsvinden krijgt iedere betrokkene hierover nader bericht, terwijl tevens een uitgebreid persbericht wordt verspreid.

Tot dan zijn er negen genomineerden die in spanning verkeren. De door Nelleke de Laat (foto) ontworpen en door Ton Buijnsters in brons uitgevoerde Dialectpenning is immers een felbegeerde trofee, waarmee de winnaars 'eeuwige roem' verwerven in het Noord-Brabantse dialectland. Nadat Ton Buijnsters in 1998 was overleden, zijn de oorspronkelijke mallen overgenomen door het Noordbrabants Genootschap, zodat de prijzen van de wedstrijd ook in de toekomst gewaarborgd zijn.

De genomineerden in de categorie Verhalen zijn: Riny Boeijen, Cor Swanenberg en Jan Luysterburg. In de categorie Gedichten: Rensz Gorisse, Ans van Kessel en Annie van de Looy. In de categorie Liedteksten: Gerard van Kol, Hans Lakwijk en Frank van Os. Als we de provincie in drieën verdelen, dan komt 'onze' Jan uit het westen, Rensz Gorisse uit het midden (Oosterhout) en de andere zeven uit het oosten. Het is overigens de bedoeling, dat ook de niet-genomineerde deelnemers in de uitzending de nodige aandacht krijgen.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal aan het begin van de uitzending het woord voeren, waarna de categorie Verhalen wordt afgewerkt. Het tweede deel wordt geopend door Wim Daniëls, waarna de categorieën Gedichten en Liedteksten aan de beurt zijn. De organisatie doet er alles aan om er een mooie en boeiende digitale productie van te maken. En wie de rechtstreekse uitzending heeft gemist, of het geheel nog eens terug wil zien, kan daarna altijd nog via de site van het Dialectenfestival opnieuw daarmee verbonden worden.