André van de Rijzen in de achtertuin van de woning waar zijn opa Marijn van de Rijzen honderd jaar geleden de doopvont ontdekte.
André van de Rijzen in de achtertuin van de woning waar zijn opa Marijn van de Rijzen honderd jaar geleden de doopvont ontdekte. Foto: Bep Tielemans

Boek in de maak over doopvont Quirinuskerk Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - In de Sint Quirinuskerk in Halsteren bevindt zich een heel bijzondere doopvont. Zo uniek dat je er boek over zou kunnen schrijven. André van de Rijzen (73) voegde de daad bij het woord en hoopt dat zijn boek 'De Vondst' over enkele maanden van de pers rolt.

Op 17 juni 2020 is het precies honderd jaar geleden dat de opa van André van de Rijzen in de achtertuin van zijn woning aan Kromstraat 9 op een vreemde vondst stuitte. De doopvont bleek hier sinds het eind van de Tachtigjarige Oorlog in de bodem verborgen te zijn. "In 1619 is de doopvont hier in de grond gestopt", vertelt André van de Rijzen op precies de plek waar de ontdekking destijds is gedaan, "dat was aan het einde van het twaalfjarig bestand met de Synode van Dordrecht."

Op oude foto's en actuele is de locatie van de vondst vanuit de prachtige achtertuin te herkennen aan de toren van de Sint Martinuskerk links en rechts het torentje van het oude raadhuis. Alleen de bomen - behorend tot de twaalf apostelen - zijn flink uit de kluiten gewassen en belemmeren nu het zicht.

Halchterth

Over de vier eeuwen oude doopvont is heel wat te doen geweest, onder andere met de pastoor ontstond er destijds flinke onenigheid over. André van de Rijzen heeft zich jarenlang verdiept in de historie en besloot zijn bevindingen te schenken aan Heemkundige Studiekring Halsteren/Lepelstraat. Daar zijn drie mensen van de werkgroep jaarboeken Halchterth - Goort Gelten, Arian Kommers en Joop Elzakker - met de gegevens aan de slag gegaan.

Van de Rijzen: "Als alles goed gaat, is het de bedoeling met de landelijke Monumentendag in september het boek te presenteren. Het zou wel zo leuk zijn, als ik het boek in het bijzijn van mijn kleinzoon West (13) in ontvangst zou mogen nemen."

doopvont
Marijn van de Rijzen en zijn echtgenote honderd jaar geleden met de opgegraven doopvont.