Vogelnestkastjes op het Sint Maartensplein in Halsteren was een burgerinitiatief.
Vogelnestkastjes op het Sint Maartensplein in Halsteren was een burgerinitiatief. Foto: Bep Tielemans

Plastic folie om rupseiken?

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het lijkt ineens een nieuwe rage: plastic folie om boomstammen bij eiken. Doel? Het tegengaan van de eikenprocessierups. Maar ga je de eikenprocessierups ook hiermee tegen? 

Nee, helaas niet. Om met elkaar te kunnen voorkomen dat de natuur straks vol met plastic ligt/hangt/bezaaid is, geeft gemeente Bergen op Zoom de volgende uitleg.

'Het grootste deel van de rupsen woont namelijk allang boven in de eikenboom. Daar eten ze ook van de bladeren en ze zitten daar prima. Ze hoeven de boom niet in of uit. Sommige rupsen bewandelen een boom (de zogenaamde processie) en dan heb je kans dat ze onder het folie komen. Vervolgens laat de rups daar de brandhaartjes (de boosdoeners) los. Op het moment dat het plastic eraf waait of verwijderd wordt, waaien al deze haartjes door de lucht en heb je alsnog een probleem. En dan hebben we ook al dit plastic onnodig in de natuur. Dat moeten we toch niet willen?

Gemeente Bergen op Zoom heeft al een reeks maatregelen getroffen om overlast van de eikenprocessierups te beperken. Daarnaast kunnen bewoners zelf ook actie ondernemen. Zo zijn op vele plaatsen vogelnestkastjes opgehangen. Meer informatie is te vinden op www.bergenopzoom.nl/eikenprocessierups/