Mirjam met haar dochter Mette.
Mirjam met haar dochter Mette. Foto: Dennis van Loenhout

“Kijk wat je kind interessant vindt!”

Algemeen

WOENSDRECHT – Na acht weken thuisonderwijs zijn de basisscholen weer open. Langzaam wordt in de komende weken duidelijk of er leerachterstanden zijn en hoe groot die dan zijn. Remedial Teacher Mirjam Adriaansen-Kapitein denkt dat de schade meevalt, en weet als geen ander hoe je je kind helpt om de achterstand zo klein mogelijk te houden.

In haar praktijk voor remedial teaching Met Gemak helpt Mirjam Adriaansen-Kapitein kinderen die het moeilijk hebben met de lesstof op school. “Dat doe ik door me helemaal te focussen op die leerling, zijn behoeftes en zijn interesses. Als iemand moeite heeft met lezen, maar helemaal bezeten is van voetbal, dan ga ik met zo’n leerling over voetbal lezen”, zegt ze. “In de drukte van een klas is er geen ruimte voor zulk maatwerk, maar het kan vaak het verschil maken. Het is heel belangrijk om te kijken wat je kind interessant vindt en daarbij aan te sluiten.”

Of kinderen leerachterstand hebben opgelopen door de coronacrisis, en hoe groot die dan is, is een onderwerp van discussie op scholen en onder onderwijzers. Ook Mirjam heeft er een mening over. Ze zegt: “Ik denk zeker dat er sprake is van leerachterstanden binnen het curriculum. Maar gemiddeld genomen zal de achterstand voor elk kind ongeveer gelijk zijn. De grootte van de achterstand hangt ook af van de mate waarin ouders hun kind ondersteuning hebben kunnen bieden. De komende tijd op school – en misschien een deel van volgend jaar – wordt gebruikt om op niveau te komen.
Belangrijk is om goed op je kind te letten. Als je merkt dat je zoon of dochter slecht in zijn of haar vel zit, of wanneer je je zorgen maakt, overleg dan met de leerkracht. Die kan beoordelen of jouw kind achterblijft in vergelijking met de rest van de klas.”
Niet in alle gevallen is het nodig om een remedial teacher in te schakelen, maar Mirjam staat altijd klaar met advies: “Wie een kind heeft waarmee het niet lekker gaat mag me altijd bellen. De tijd nemen voor je kind, en aansluiten bij zijn of haar interesses helpt al veel. Al met al denk ik dat het met de achterstanden reuze zal meevallen, en ik zie ook bij mijn eigen kinderen dat ze in de coronatijd toch belangrijke lessen hebben geleerd. Ze hechten meer waarde aan kleine dingen en zijn nóg socialer. Er zijn dus altijd lichtpuntjes.”