Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Via Almata maakt mooi gebaar

Algemeen

OSSENDRECHT – In een crisistijd als deze is niets mooier dan een hartverwarmend gebaar uit onverwachte hoek. Zeventien alleenstaande ouderen uit Ossendrecht weten inmiddels hoe dat voelt.

Zij krijgen bij de maaltijdservice van de BWI een prachtige placemat gepresenteerd, die hen werd aangeboden door de jongeren van Via Almata.

Via Almata is een JeugdzorgPlus-instelling in de Ossendrechtse bossen, waar jongeren behandeld worden die zonder de hulpverlening van Via Almata een risico voor zichzelf of hun omgeving zouden vormen. Dat die jongeren een groot hart hebben, en niet te beroerd zijn om een helpende hand te bieden aan mensen die dat in de coronacrisis nodig hebben, bleek afgelopen week.

Hoe zwaar de coronacrisis ouderen treft is de afgelopen weken overal in de media te zien en te lezen. Daarbij lag de focus vooral op de mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen, die geen bezoek mogen ontvangen. De jongeren van Via Almata vroegen zich terecht af hoe het zit met alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen. “Want ook voor die groep is dit een moeilijke, vaak eenzame tijd”, zegt Lenny Winkel, ouderenwerker bij de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht. Winkel ziet dagelijks hoe zwaar deze mensen het hebben, en was dan ook blij verrast toen Via Almata haar benaderde met de vraag of ze iets voor deze groep mensen konden betekenen. “Helaas konden we niet zomaar een lijst met namen en adressen overhandigen”, zegt Winkel, “maar in onze maaltijdservice komen we wel dagelijks bij een grote groep van deze ouderen. Via Almata wist de link met deze mensen op bijzonder creatieve wijze te leggen!” In samenwerking met coördinator Ivo Franken kwamen de jongeren met het plan om placemats te maken. Die komen niet alleen van pas bij de maaltijd, maar zijn ook groot genoeg om er een mooie steunbetuiging op kwijt te kunnen.

Omdat de jongeren van Via Almata zich afvroegen of ouderen die zoveel mogelijk binnenblijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen, wel genoeg zien van de ontluikende lente, besloten ze dit het thema van de placemats te maken. Ze trokken de bossen rond Via Almata in en maakten daar mooie natuurfoto’s. “Dat hebben ze prachtig gedaan”, zegt Winkel, “bloemen in de knop, jonge eendjes, ze hebben echt bijzondere foto’s gemaakt. Bovendien hebben ze heel bijzondere boodschappen op de placemats gezet. Een oudere die een placemat ontving met daarop 'Ik wens u sterkte! Een kind van Almata' was daardoor bijzonder geroerd. Wij vonden het heel bijzonder om die placemats onder onze cliënten in Ossendrecht te verspreiden. Zo bijzonder dat we na de coronacrisis wellicht vaker mooie dingen kunnen doen, samen met Via Almata!”