Kees Gravemaker van het Dorpsplatform Woensdrecht en wethouder Jeffrey van Agtmaal bij een eerder project in het dorp, de opening van hondenlosloopveldje Woef! aan de Fortuinstraat.
Kees Gravemaker van het Dorpsplatform Woensdrecht en wethouder Jeffrey van Agtmaal bij een eerder project in het dorp, de opening van hondenlosloopveldje Woef! aan de Fortuinstraat. Foto: Corina Kuijlen

Dorpsplatform Woensdrecht zet zich in voor biodiversiteit

Algemeen

HOOGERHEIDE - Het Dorpsplatform Woensdrecht wil zich hard maken voor het versterken van de biodiversiteit in hun kern. Zij hebben hiertoe een voorstel bij de gemeente ingediend voor aanleg van wildbloemen en insect vriendelijke sierheesters.

Wereldwijd zien we het aantal insecten sterk afnemen. Ook in Nederland en in onze eigen groene gemeente op de Brabantse Wal. Dit komt voornamelijk door voedselschaarste, omdat er niet genoeg voedselrijke planten meer voor hen zijn. Afname van het aantal insecten heeft grote gevolgen: bestuiving van bloemen en planten neemt af, dieren die de insecten eten (zoals vogels) krijgen het moeilijker, de natuurlijke plaagbestrijding neemt af (denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups die verschillende natuurlijke vijanden heeft) et cetera. Insecten zijn een wezenlijk onderdeel van het ecosysteem en zonder hen valt het hele systeem in elkaar. Door insect vriendelijke beplanting aan te planten wordt een geschikte leefomgeving voor insecten gecreëerd. De toename van insecten zal ook weer andere diersoorten en planten in het gebied stimuleren. Kortom, door meer bloeiende planten te planten wordt de algehele biodiversiteit versterkt en krijgt de leefomgeving daarnaast een impuls qua aantrekkelijkheid.
Vanuit het dorpsplatform Woensdrecht is het initiatief ontstaan om op een tweetal locaties insect vriendelijke bloemenmengsels in te zaaien. Dit betreft dan de uitkijkheuvel bij de Fortuinstraat/Berglaan en onderaan het talud van de Vinkenslag, bij de Molenakkers. Op drie locaties worden verder insect vriendelijke sierheesters geplaatst: op de doorgang van de Melis Blecklaan naar de Rijzendeweg, op de hoek Stompe Torenlaan/Rijzendeweg en in het gazon bij de Tuinstraat/Marktje. Dit voorstel gaat €7.200 kosten en wordt van het nog beschikbare iDOP-geld van Woensdrecht afgehaald. Wethouder Van Agtmaal: “Bij dit plan snijdt het mes aan twee kanten, de openbare ruimte gaat er fleuriger uitzien én de biodiversiteit wordt vergroot.” Het initiatief draagt tevens bij aan het realiseren van een bijen vriendelijke regio.