Afbeelding

Muziek in de regio: Joke de Jong - Viool

Algemeen

HALSTEREN - Harmonieën en fanfares genoeg in de regio, maar aandacht voor strijkinstrumenten was er nauwelijks. Joke de Jong (35) wilde er voor zorgen dat er ook meer voor strijkers te doen zou zijn. Ze richtte de Strijkersacademie op, een muziekschool speciaal voor strijkinstrumenten zoals viool, altviool, cello en contrabas.

De viool-docent geeft toe dat het niet makkelijk is om een strijkinstrument goed te bespelen. "Het is steeds weer een nieuwe uitdaging om een leerling zover te krijgen dat ze het instrument en alle technieken die erbij komen kijken goed gaan beheersen. Maar strijkinstrumenten geven heel veel terug voor de moeite die je erin steekt. Als je een strijkinstrument goed kunt bespelen, is het het mooiste wat er is, de warmte en emotie die je op een strijkinstrument kunt laten horen is echt uniek."

Joke begon zelf met muziek maken toen ze vijf jaar oud was. "Toen ik vier jaar was mocht ik op de open dag van het CKB gaan kijken en koos ik vol overtuiging voor de viool. Mijn ouders hebben nog even geprobeerd om mij ook op een blaasinstrument te krijgen zodat ik mee de harmonie in kon, maar ik hield vol en na bijna een jaar mocht ik eindelijk naar vioolles." Voor de Strijkersacademie ligt de toelatingsdrempel ook rond de 5 jaar. "Onder die leeftijd is de motoriek nog niet ver genoeg ontwikkeld."

Per week besteedt ze zo'n 25 uur aan het lesgeven. Daarnaast doet ze nog veel meer. "Ik speel in het Zeeuws Orkest, waar we voornamelijk klassieke muziek spelen. Daarnaast speel ik af en toe met een band in Duitsland, met Anton van Doornmalen, dit is een leuk initiatief want deze optredens zijn allemaal voor het goede doel. Ook speel ik met afwisselende samenstellingen met een strijkkwartet op verschillende gelegenheden. En ik doe af en toe studiowerk bij Laurens van Wessel, wat ik echt heel leuk vind om te doen. Daar heb ik onder andere de laatste drie albums ingespeeld van Frans Bauer."

Er wordt volgens Joke nog heel veel les gegeven door mensen die niet officieel bevoegd zijn. "Dit kan heel veel schade brengen aan de techniek die nodig is voor het leren bespelen van een instrument", zegt de docent, die zelf op het conservatorium in Rotterdam heeft gezeten. Ook deed ze daar de minor educatie. "Zonder die minor ben je niet officieel bevoegd om te les te geven en ik vind dat heel belangrijk bij muziekonderwijs."

Joke de Jong - Viool