Wouter Poleij leerde op het racecircuit in Venray de fijne kneepjes van het autoracevak.
Wouter Poleij leerde op het racecircuit in Venray de fijne kneepjes van het autoracevak.

Jong geleerd is oud geracet

Algemeen

HOOGERHEIDE – Hij is nog maar 14, maar kartkampioen Wouter Poleij is hard op weg naar de autosport.

Rijles volgen mag hij nog lang niet, maar racen in een echte Renault Twingo mag hij wel. En volgens zijn instructeurs barst hij van het talent.

In de kartsport geldt het als gegeven dat je, wanneer je goed genoeg presteert, vanzelf wordt gescout voor een doorstroom naar de autosport. Voor Wouter zou het er dus goed uitzien, hij werd twee keer Nederlands kampioen huurkarts kids, en hij eindigde derde op het Europees kampioenschap indoorkarting voor junioren. Helaas voor Wouter zit in dat “indoor” het probleem. “Want indoorkarters worden eigenlijk nooit gescout”, zegt hij, “maar ik wilde een nieuwe stap maken en ik wilde mezelf bewijzen.” Dus ging Wouter naar het racecircuit in Venray, waar de instructeur van NXT Racing hem de fijne kneepjes van het autoracevak leerde.

Wouter leerde schakelen, de juiste racelijnen rijden en leerde vooral om te gaan met het extra gewicht en de grotere kracht van een auto. “Ik had niet gedacht dat een Renault Twingo zo sterk was”, zegt hij, “op de kombaan in Venray heb ik 116 kilometer per uur gehaald, dat is veel harder dan een kart." Hij vervolgt: "Het rijden is ook heel anders, je zit hoger en je ziet de wielen niet, zoals in een kart.” Langs de baan hielden Roels ouders de adem in toen een andere jonge coureur zijn Twingo in de muur parkeerde, maar Wouter is koeltjes: “Eén keer ging de auto slippen, maar toen ik mijn gas losliet was er niks meer aan de hand.”

Wouters instructeurs waren onder de indruk van zijn talent, en hij slaagde met vlag en wimpel voor zijn racecursus. Naast zijn kartraces zal hij dit jaar ook deelnemen aan de NXT Racing Junior Cup, waarin hij met een instructeur naast zich racet in vijf wedstrijden in Nederland en België. Of hij de Formule 1 gaat halen weet Wouter niet. “Maar racen in de Porsche Supercup lijkt me wel heel gaaf. Dit is een mooie eerste stap.”

"Ik wilde een nieuwe stap maken en mezelf bewijzen"

Afbeelding