Afbeelding

Veel animo reanimatiecursus

Algemeen

HOOGERHEIDE - In november kondigde de gemeente Woensdrecht aan reanimatiecursussen voor haar inwoners te gaan vergoeden. Tijdens de reanimatiecursus in Hoogerheide bleek er veel animo. Toch houdt EHBO Hoogerheide één grote wens: dat meer jongeren zich aanmelden voor een reanimatiecursus.

Het lijkt, zeker voor jongeren, een ver-van-je-bedshow. Toch kan iedereen, op elk moment, verzeild raken in een situatie waarin het verschil tussen leven en dood maar een paar seconden is, en waarin je het verschil kunt maken als je kunt reanimeren. Secretaris Annie Broos van EHBO Hoogerheide weet hoe dat voelt. Ze vertelt: "Een reanimatie is nooit leuk. Meestal zijn het heftige, hectische situaties die diepe indruk achterlaten. En soms loopt het niet goed af, maar wij zien juist dat mensen die kunnen reanimeren echt het verschil kunnen maken. Sinds 2005 hebben onze EHBO'ers vijf mensen kunnen redden door hun kennis van reanimatie. Vorig jaar nog had ik zelf een reanimatie die goed afliep. Dat is een supergevoel, zo super dat ik het nauwelijks kan beschrijven. Elke keer als ik die man tegenkom laat hij zijn waardering blijken. Voor hem kon ik letterlijk een reddende engel zijn. Reanimeren is niet moeilijk, en wie de moeite neemt om het te leren kan het leven van een ander redden. Iets belangrijkers is toch nauwelijks denkbaar?"

Reanimeren is niet moeilijk, benadrukken Annie Broos en haar collega-instructeur Gerard van Elsakker. "Vrijwel iedereen kan leren reanimeren. Ja, het vraagt een beetje kracht en je moet durven beademen, maar dat is alles. Je hebt geen EHBO-diploma nodig om het te leren." Tijdens de reanimatiecursus in MFC Kloosterhof melden zich 13 Woensdrechtenaren die de stap wagen. Vrijwel allemaal geven ze aan al jaren van plan te zijn een cursus te volgen, maar dat het er niet van kwam. Het initiatief van de Gemeente Woensdrecht trok ze over de streep. Zo wordt de gemeente steeds een stukje veiliger, zeker nu er de komende maanden in alle kernen nog meer reanimatiecursussen gepland zijn.

"Maar", zegt Annie Broos, "de gemiddelde leeftijd van de cursisten ligt nog vrij hoog. We hopen ook dat alle cursisten zich aanmelden als burgerhulpverlener via hartslagnu.nl. Hoe meer burgerhulpverleners er in de buurt zijn, hoe groter dan kans is om een hart- of circulatiestilstand te overleven. Daarom hopen we ook dat jongeren veel jongeren leren reanimeren. Zo wordt onze gemeente steeds veiliger, en wie wil er nou niet het idee hebben dat hij een reddende engel kan zijn?"