Afbeelding

In de spotlight: Repetities bij Ons Kent Ons

Algemeen

HALSTEREN - De Halsterse toneelvereniging Ons Kent Ons repeteert al sinds de oprichting in 1981 op maandagavond. De club begint de oefenavonden bij Café-Zaal De Roos om 19:45 uur. Vaak in combinatie met vergaderingen van het productieteam. Wij namen een kijkje op repetitie nr. 12. Hierna volgen er nog 9 avonden om de puntjes op de i te zetten. Ons Kent Ons is momenteel bezig met de voorbereidingen van "Tegenwind voor Tibbema". Een komedie in 8 scenes, geschreven door Jo Snoeren. Deze productie wordt geregisseerd door Patrick Roodenburg. De rolbezetting is vrij klein, slechts 5 rollen. Die worden 16, 17 & 18 april 2020 vertolkt door Petra Besters, Dave Goderie, Lonneke Mulders, Jac van Steen & Jan Tunders.

Volgens het repetitieschema vanaf deze avond "complete tekstkennis". Mochten de spelers aarzelen over hun zinnen dan zijn er 2 spelersassistenten om te helpen. Een taak voor Wilma van Steen & Patricia Suykerbuyk. Deze avond repetitie scenes 2 tot en met 6. Voor de pauze worden deze 2 keer geoefend. Het is te merken dat de 5 spelers flink hun best hebben gedaan want - op enkele haperingen na- zit de tekst er heel goed in. Teksten zijn belangrijk maar op het goede moment op de juiste plaats staan is bij toneelspelen tevens een absolute vereiste. Regisseur Patrick grijpt regelmatig in om spelers aanwijzingen te geven. Die worden in hun tekstboek genoteerd door de 5 acteurs. Ook gebruik van juiste intonatie van de stem is een voornaam punt. Af en toe leidt dat tot hilarische momenten, ook bij de leden die geen rol hebben maar altijd wel aanwezig zijn.

Natuurlijk is er nog geen decor en zijn er niet de juiste meubelen maar de inrichting is wel aardig nagebootst. Podium en decor worden 2 weken voor de uitvoeringen opgebouwd. Compliment aan het duo dat verantwoordelijk is voor decorbouw, Paul Snoeren & Cees Tunders. Daardoor zijn er buiten de 7 repetities ook een voor-generale en de echte generale. Dan kunnen de spelers 2 avonden wennen aan de echte omgeving waarin zij moeten spelen.

Ook licht en geluid is dan tip top in orde, een belangrijke taak voor technicus Jeroen van Elzakker. Vanzelfsprekend is er ook nog de kleding. Verantwoordelijk voor dit voorname onderdeel is Petra Snoeren. Zij heeft bij deze productie meer dan genoeg te doen want het aantal verkleedpartijen tussen de scenes is groot. 1 speler mag zelfs 7 keer van kostuum wisselen. Ook de grime dient telkens aangepast te worden en dat is voor Diana Bastiaanse een grote uitdaging.

Vorderingen

Terug naar de repetitie. Om 20:50 uur vindt de regisseur het tijd om 10 minuten te pauzeren. Een drankje smaakt goed na bijna 1 uur intensief oefenen. Vervolgens opnieuw dezelfde scènes spelen en omdat er tijd over is besluit Patrick scène 7 erbij te doen. De leescommissie heeft druk overleg over de keuze van het stuk dat in november 2020 opgevoerd gaat worden. Ons Kent Ons heeft - en dat is uitzonderlijk - 2 producties per jaar. Tekstboekjes worden uitgewisseld en afspraak wordt gemaakt om met een voorstel richting regisseur te komen. In november zal Jac van Steen deze taak uitvoeren. Luxe positie om 2 bekwame regisseurs uit eigen gelederen te hebben. Om 22:10 uur vindt Patrick dat er deze avond grote vorderingen zijn gemaakt, de repetitie wordt afgesloten.

Gezelligheid

Komende weken zal het later worden, het totale stuk wordt dan gespeeld. Voor degenen die zin hebben is er de mogelijkheid om na te praten met een hapje en een drankje. Gezelligheid staat na afloop van de oefenavond voorop. Het productieteam, onder leiding van producente Petra Snoeren, is bezig de taken te verdelen. Dat zijn er heel wat. Aankleding van het toneel, zeg maar de meubilering is reeds door Petra geregeld. Maar dan dienen er ook nog de nodige rekwisieten te komen. Ditmaal een opdracht voor Sylvia Tunders. Tijd om de affiches te laten drukken. Ontworpen door Stef de Koning. Opmaak van programmaboekje gebeurt door Adrie Jonkers.

Donateurs

Donateurs van Ons Kent Ons opgelet; het is de 1e productie van dit jaar dus de leden komen weer bij u langs voor de jaarlijkse financiële bijdrage. Het leeuwendeel van de (trouwe) donateurs krijgt visite van Sylvia Tunders. Zij is al heel wat jaren verantwoordelijk voor ophalen van donateursgelden. Onmisbaar is het juiste woord voor dit werk. De penningmeester ((Wilma van Steen) maakt een afspraak met de kascommissie (Mieneke Tange & Adrie Jonkers) om de boekhouding te controleren voor de jaarvergadering. Ons Kent Ons kent naast deze (statutair verplichte) bijeenkomst nog 2 vergaderingen.

Uitbreiden

Na elke productie wordt tijdens de nabespreking teruggekeken op de gespeelde voorstellingen. Tijdens die evaluatie is de rolverdeling voor het nieuwe stuk altijd een spannende aangelegenheid. Wie krijgt welke rol? Meestal vindt de maandag daarna al de leesrepetitie plaats. Belangrijk punt is het werven van nieuwe spelers en speelsters. De vereniging wil heel graag het spelersbestand verder uitbreiden. Zowel dames als heren vanaf 16 jaar zijn welkom. Daarom deze oproep; kom eens 1 keer -geheel vrijblijvend- een repetitie bijwonen en wordt gegrepen door het (ongevaarlijke) amateurtoneelvirus. Elke maandagavond kunt u bij Zaal De Roos, Dorpsstraat 68 te Halsteren een oefenavond meemaken. Regelmatig bezoeken leden van Ons Kent Ons voorstellingen van collega-verenigingen en ook musicals en beroepstheater in diverse schouwburgen worden in groepsverband bekeken. Ons Kent Ons is een gezellige vereniging. Want dat is al bijna 40 jaar de basis van de club. Samen 2 maal per jaar een toneelstuk 3 maal ten uitvoering brengen. Toneel als hobby is leuk en het onderlinge plezier staat voorop.

Voor alle informatie over eventueel lidmaatschap, donateurs en andere zaken; mailen kan naar okoreserveren@gmail.com.

Afbeelding