Afbeelding

Regeren vanuit middencirkel

Algemeen

Jac Pijnen: "In Putte was het altijd feest"

PUTTE – Een ietwat wazige vergeelde foto slaat een decennia oude brug. Tastbaar bewijs van een reeds toen al aanwezige connectie tussen de hoofdrolspelers van het nieuwe hoofdstuk in de Gentlemen-Derby 2019-2020. Op de vooravond METO-Grenswachters vraagt de afbeelding om opheldering. Rinus Bakx, Adrie Leenaerts en Jac Pijnen gelden als pioniers. Eerste generatie roodwitblauwe dissidenten op zoek naar hernieuwd sportief geluk. Tot op de dag van vandaag zouden vele METO-anen hun voorbeeld naar diverse windstreken hun volgen.

Ook de jonge Jac Pijnen zette zijn eerste schreden op de voetbalvelden aan de Huijbergseweg in Hoogerheide. Doorliep vervolgens alle jeugdelftallen om uiteindelijk op basis van een geweldige trap en techniek in de METO-selectie zijn opwachting te maken. "METO had aanzien. Samen met Dosko speelde het in Derde Klasse. Halsteren zat bijvoorbeeld nog in de onderafdeling. En alhoewel de vereniging tal van goede spelers had, sloegen de transfers van Rinus en Adrie in als een bom. Ik pendelde een beetje door alle elftallen heen. Onder Bierens was ik zelfs even aanvoerder van het eerste doch ik hield naast voetbal ook iets te veel van het leven. Rinus was een maatje van me. Woonden in dezelfde straat, voetbalden samen en gingen op stap. Ik besloot eveneens de overstap naar Grenswachters te wagen."

Het trio voelde zich als een vis in het Putse water en hielp Grenswachters mede aan een titel in de Tweede klasse onderafdeling. "Qua levensstijl waren we bij METO misschien een uitzondering, in Putte gingen we gewoon op in het geheel. Daar was het altijd feest. Ook hier speelde ik afwisselend in de verschillende selectie-elftallen alvorens ik een zware knieblessure opliep, waardoor ik eigenlijk nooit meer fatsoenlijk heb kunnen spelen. Uiteindelijk heb ik nog tot m'n 48e in de lagere elftallen op het middenveld, zeg maar in de middencirkel, rond gehobbeld", aldus Jac Pijnen (64).

Daar waar Leenaerts en Bakx hun carrières na Grenswachters bij ODIO en Essen voortzetten bleef Jac Pijnen Grenswachters en Putte trouw. Anno 2020 bivakkeert de familie Pijnen nog steeds binnen de dorpskern. "Een overgang met verstrekkende gevolgen zeg maar. Ook de link met Grenswachters is er nog steeds. Dochter Tess is trouw supporter en zodoende zien we zowel uit- als thuiswedstrijden. Sinds mijn pensionering doe ik, en ondanks ik ook heel goed niks kan doen, met plezier wat vrijwilligerswerk bij de club."

METO-Grenswachters is een wedstrijd waar door velen naar uit wordt gekeken. Ook door Jac Pijnen, die meent dat vroeger niet alles beter maar wel anders was. "Het spel is sneller geworden. Vroeger prevaleerde techniek, nu moet je vooral hard kunnen lopen. De derby's blijven speciale duels. Je komt altijd wel bekenden tegen. METO speelt nog altijd technisch verzorgd voetbal, maar heeft momenteel moeite met scoren. Grenswachters heeft een redelijk elftal, mits het compleet is."

Foto: Grenswachters 1980-1981 met Louis de Ru (voorzitter) Rini Broeren (trainer), Gerard Verkuijl, Rinus Bakx, Batsy van Laarhoven, Jac Pijnen, Ludo de Klerk, Gerard Smits en Adrie Leenaerts. Gehurkt: Dennis Furr, Corné Grinwis, John Stokmans, Marc Janssens, Luc de Bruijn en Ferdy Hesbeens.

Grenswachters 1980-1981