Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Guido Schoonbrood en Fenne van Raaij: voor één dag het directeursteam van De Toermalijn.
Guido Schoonbrood en Fenne van Raaij: voor één dag het directeursteam van De Toermalijn.

Fenne is één dag directeur Toermalijn

HALSTEREN - Twee weten meer dan één. Zelfs als de één een 52-jarige basisschooldirecteur is en de ander een 10-jarige leerlinge van groep 7. Guido Schoonbrood, directeur van basisschool de Toermalijn, benoemde Fenne van Raaij voor één dag tot zijn collega. Het tweekoppige directieteam beleefde een bijzondere en productieve dag.

Alweer een jaar is Guido Schoonbrood (52) directeur van - in zijn eigen woorden - "superschool" De Toermalijn in Halsteren. Hij zegt: "Mijn visie op onderwijs is dat de school niet alleen vóór maar ook ván de kinderen is. Kinderen komen met mooie plannen en houden je soms prachtig een spiegel voor. Daarom schreef ik een wedstrijd uit voor de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Wie met het mooiste idee voor de school kwam, zou voor één dag directeur zijn. Fenne's plan was het mooiste. Omdat wij een Gezonde School zijn bedacht ze een moestuin, waarin grotere kinderen kunnen werken, die de kleintjes water kunnen geven en waaruit de hoogste groepen maaltijden kunnen bereiden. Haar idee krijgt zeker vervolg. Door haar mooie sollicitatie is Fenne aangenomen als directeur voor één dag!"

Op die dag leerde Fenne dat een directeur vooral véél doet. Ze vergaderde, onderhandelde over - en bedong een mooie korting op - een nieuwe koffiemachine, feliciteerde de jarige kinderen, voerde een intakegesprek met de moeder van een potentiële nieuwe leerling, en ze gaf veel geld uit: "Wel drieduizend euro!" Guido legt uit dat hij een stapel facturen - onder andere voor potloden, nieuwe klokken en het komende schoolkamp - had opgespaard die Fenne als directeur kon accorderen. Voor Fenne was het een leerzame dag, maar haar enthousiasme en frisse blik waren ook voor Guido leerzaam: "Als ik een besluit moet nemen denk ik daar vaak lang en diep over na. Iemand van 10 doet dat niet, die besluit in één klap. Dat vond ik mooi, als volwassene vergeet je wel eens dat je eerste impuls vaak de beste is." Ook Fenne's frisse blik op het zo actuele lerarentekort verraste Guido positief. "Invallers weten vaak niet waar we mee bezig zijn of hoe we werken. Ik vind het niet erg om opgesplitst te worden als de juf ziek is. Dan kan ik in een andere klas op mijn eigen tempo werken, dat vind ik fijn." Guido belooft haar opmerking mee te nemen in het MT-overleg van de volgende week. Hij zegt: "Bedankt, collega!"

Meer berichten