Afbeelding

Veldrijden: Niks mooier dan een schone fiets

Algemeen

HUIJBERGEN – Voor een evenement als de Huijbergse veldrit zijn sponsors van levensbelang. Soms kan een sponsor meer zijn dan "stickerplakker" en ontstaat er een vriendschap die gekenmerkt wordt door een gemeenschappelijke liefde voor de sport, voor innovatie, en voor mooie, schone fietsen.

Tijdens het NK Veldrijden in Huijbergen vorig jaar kwam sponsor Kärcher met een nieuwe, revolutionaire "cleaning box". Marketingmanager Jop Küster van Kärcher Nederland is daar erg trots op, en niet zonder reden. "Kärcher is nog een echt familiebedrijf, waar iedereen heel betrokken is", zegt hij. Die betrokkenheid gaat zo ver dat Jops 78-jarige vader – tandtechnicus van beroep – zich geroepen voelde om de nieuwe cleaning box te ontwikkelen. "Mijn vader is een soort Willie Wortel. Als hij iets bedenkt, dan kan hij het ook maken. Hij vond dat de manier waarop fietsen bij het veldrijden gereinigd werden beter kon en hij ging aan de slag. Ik ben heel trots op het resultaat, het is fantastisch!"

In de nieuwe, mobiele cleaning box van Kärcher kan de fiets snel en eenvoudig worden bevestigd aan een "twister" in de spuitbak. De wassers staan niet meer in de modder, de fiets niet meer aan een dranghek. Natte voeten en rondvliegende modder behoren tot het verleden, en omdat de apparatuur van Kärcher onder minimale druk opereert wordt de fiets tot in de puntjes brandschoon, zonder dat er iets kan beschadigen. "Bij een veldrit als die in Huijbergen wordt er zo'n 6000 liter water verbruikt", zegt Küster, "dat water bevat minimale hoeveelheden olie en vet – afkomstig van de fietsen – dus vangen we het op en zorgen we dat het gereinigd wordt."
Kärcher stuurt drie mensen naar Huijbergen, die tijdens de veldrit zorgen dat alles in de wasstraat goed verloopt. "Zelf ben ik er ook. Ik vind het prachtig om in modder te staan en de renners te zien zwoegen", zegt Jop Küster, "gelukkig worden we in Huijbergen enorm in de watten gelegd door de organisatie, die zorgt voor prima lunchpakketten, maar ook voor alle voorzieningen die we nodig hebben om onze cleaning box optimaal te laten functioneren. Het is mooi hoe een enthousiaste groep vrijwilligers erin slaagt om zo'n evenement neer te zetten. En veldrijden is een prachtige sport, die perfect bij Kärcher past. Veldrijden lééft in Nederland. Met al die modder worden de fietsen in deze sport extreem vies, terwijl de renners juist beter kunnen presteren op een schone fiets. En schoonmaken, dat is waar wij goed in zijn. Er is toch niks mooiers dan een schone fiets?"