Afbeelding

Oud-dirigent 75 lid De Hoop

Algemeen

OSSENDRECHT – Net na de bevrijding werd Gerard van der Poel (88) lid van fanfare De Hoop in Ossendrecht. Vijfenzeventig jaar later is hij nog steeds lid van De Hoop. Gerard is in die tijd beslist geen slapend lid geweest. Naast muzikant was hij actief als muziekdocent en dirigent.

De opa van Gerard was één van de oprichters van de toenmalige fanfare, die sinds 1989 als harmonie door het leven gaat. Opa Van der Poel had dertien kinderen, waarvan de moeder van Gerard het meest fanatiek was. Zij maakte zelf met veel plezier muziek, maar als vrouw lid worden van een muziekvereniging was er destijds niet bij. Wel liet zij haar zoon Gerard lid worden, al was dat tegen wil en dank van het jochie. Gerard leerde cornet spelen van Janus van der Poel, van zichzelf en van dirigent Felix Wagemans uit Zandvliet. Het Belgische buurdorp kende maar liefst drie fanfares: één voor de socialisten, één voor de katholieken en één voor de liberalen. Van zoveel politieke kleur en strijd was er in Ossendrecht geen sprake. Daar was gewoon één fanfare: De Hoop.

Omdat er behoefte was aan andere instrumenten, leerde Van der Poel ook andere instrumenten bespelen, zoals de tuba. Voor zijn eigen plezier ging bij later trombone spelen. De drie kinderen die hij en zijn vrouw Dina kregen, werden ook muzikaal opgevoed. Dochters Marion en Leni spelen op de saxofoon, en zoon Frans is zelfs beroepstrompettist geworden.

Eind jaren zestig zorgde Gerard van der Poel ervoor dat de uitgedunde fanfare weer op volle sterkte kwam. Hij gaf mensen in zijn woonkamer muziekles en richtte in 1968 een leerlingenorkest op, bestaande uit 28 muzikanten. Alsof dat nog niet genoeg was deed hij een paar jaar later hetzelfde trucje, waarmee nog eens 15 muzikanten werden aangetrokken. Een op zichzelf staand jeugdorkest was geboren en had veel succes in de wijde omtrek. Uiteindelijk is het jeugdorkest gefuseerd met het reguliere orkest. Tegenwoordig laat De Hoop leerlingen op basisscholen kennismaken met muziekinstrumenten uit een harmonieorkest, om op die manier nieuwe aanwas te vergaren.

Bestuurslid Willem Bogers (40) kan zich niet herinneren dat ze een dusdanig jubileum eerder hebben meegemaakt. "De Hoop is 146 jaar geleden opgericht en Gerard is al meer dan de helft van het bestaan lid. Hij heeft als muziekdocent en dirigent belangrijk werk gedaan voor de muziekvereniging. Ook zijn we hem erg dankbaar voor het bijhouden van het historisch archief. Hierin zit zelfs de originele oprichtingsaktes uit 1874", vertelt Bogers.

Als eerbetoon aan het erelid wordt er een aantal keer per jaar letterlijk stilgestaan bij het woonzorgcentrum waar Gerard en Dini wonen. Spontane serenades vinden bijvoorbeeld plaats tijdens de Sinterklaasintocht en de wandelvierdaagse. Tijdens het Nieuwjaarsconcert wordt de jubilaris gehuldigd.

Afbeelding
Afbeelding