Het BWF-bestuur denkt het 11-jarig bestaan ook nog wel te halen.
Het BWF-bestuur denkt het 11-jarig bestaan ook nog wel te halen. Foto: BWF / Patrick van Loon

Tien jaar BWF: "Op naar de elf!"

Algemeen

HOOGERHEIDE - Het is bijna 2020. Dat betekent dat het Brabantse Wal Festival bijna 10 jaar wordt. Tijd om met een bevlogen - "beetje gek" - bestuur terug te blikken, vooruit te kijken naar feestjaar 2020 én het 11e Brabantse Wal Festival: "Want dat halen we ook wel."

Tien jaar Brabantse Wal betekent een groter feest dan ooit. Topartiesten als de Snollebollekes, Pater Moeskroen, DJ Paul Elstak, Corry Konings, Ronnie Tober, Wolter Kroes, Zanger Kafke, Danny de Munk en Jan Smit; ze komen allemaal naar de Roze Tent in Hoogerheide, en de traditionele Hollandse Avond wordt in 2020 een Hollandse Dag.

Ontspannen in de bank - "dat is onze vergaderstijl" - komen bestuursleden Willem de Jong, Mark Sebrechts, Tim Sebrechts en Ivar Brouwer, Mark van Loon, Stefan Konings en Niels van Elzakker tot de conclusie dat het tienjarig jubileum van "hun" festival helemaal niet zo vanzelf spreekt. Toen Niels van Elzakker en Willem de Jong na enkele edities van Primera Pop de koppen bij elkaar staken, hadden ze al een paar belangrijke lessen geleerd. "Popmuziek leeft hier niet zo, de mensen hier zijn eerder feestneuzen." Nederlandstalige muziek moest dus een belangrijke pijler van het nieuwe festival worden. Bovendien moest er een tent komen: "We wilden naar buiten", zegt Niels, "maar we wilden ook het niveau van coverbandjes overstijgen, dus besloten we een risico te nemen en Nick en Simon te boeken voor onze eerste editie. Daar hebben we allemaal flink wat van ons eigen geld ingestoken." Het werd een enorm succes. De tweede editie van het Brabantse Wal Festival kon dus al bij voorbaat niet meer stuk. Mark zucht eens: "Die editie heeft ons vijf jaar van ons leven gekost." Een enorme stroomstoring zette een streep door het optreden van de Handsome Poets, en liet bijna de show van Ilse de Lange in de soep lopen. Het BWF-team liet zich niet kisten, zette de schouders eronder, trok de portemonnee en wist de tegenslag toch om te buigen tot wat inmiddels een bekend en geliefd festival is. "Het kost veel tijd en geld om het BWF te organiseren, rijk worden we er zeker niet van maar dat geeft niet", zegt het bestuur, "het BWF hoort erbij."

Sympathiek
Er worden feesten gevierd en vriendschappen geboren. "Er zijn vonken overgeslagen en relaties geboren, er zijn huwelijksaanzoeken gedaan en zelfs trouwfoto's gemaakt. Samen met de 140 vrijwilligers die elk jaar helpen zijn we één grote familie. In onze koppen zijn we altijd met het BWF bezig. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we elkaar spreken. We denken na over artiesten, sturen elkaar muziek door, bomen over de line-up en delen lief en leed. Dat maakt dat we gek genoeg zijn om gewoon door te gaan. We hopen dat mensen inmiddels weten dat wij het belangrijk vinden om de ticketprijzen sympathiek te houden, daarom is de entree voor de Hollandse Dag op 26 april maar 25 euro, en een combinatieticket voorde Hollandse Dag en de Foute Mega Party kost slechts 40 euro. Want wie jarig is, trakteert!" Meer informatie op www.brabantsewalfestival.nl