Afbeelding

In de Spot: decor & techniek bij Ons Kent Ons

Algemeen

HALSTEREN - De Halsterse toneelvereniging Ons Kent Ons speelt twee avondvullende zaalproducties per jaar. Er zijn diverse medewerkers die zorg dragen voor belangrijke ondersteunende zaken. Vandaag de spot op decorbouwers én het licht & geluid.

"Zonder hun waardevolle inzet zouden er geen uitvoeringen mogelijk zijn. Deze personen zijn dus onmisbaar voor de vereniging. Allereerst richten wij onze aandacht op de decorbouwers. Al sinds vele jaren wordt deze taak uitgevoerd door het duo Paul Snoeren & Cees Tunders. In de Wittenhorst bouwen zij aan het decor. Bijna elke donderdagavond zijn zij aan het werk voor Ons Kent Ons. Maar wie bepaalt nu hoe het decor er uit dient te zien? Dat doet de regisseur in samenspraak met de productieleidster (Petra Snoeren) en het handige duo Paul & Cees. Het is bij elke productie afwachten welke eisen er aan decor en inrichting worden gesteld. Want speelt het stuk zich af in een huiskamer, een ziekenhuis, een café, een kantoor of een andere locatie? De regisseur heeft na het lezen van de tekst meestal al wel in zijn hoofd zitten wat de specifieke wensen zijn. Soms zitten er veel deuren in het ontwerp maar het kunnen ook open doorgangen zijn. En natuurlijk zijn er altijd wel speciale zaken die gemaakt moeten worden. Een open haard, een bar, een trap, een lift zijn voor Paul & Cees een echte uitdaging. Ook belangrijk is de kleur van de wanden, de stijl van de meubels en de juiste plaatsen waar alles op het toneel moet komen te staan. De vakkundigheid straalt er vanaf.

Bij het opbouwen, dat altijd door Paul & Cees als duo wordt gedaan, is nauwkeurigheid troef. Als Paul een schot heeft vastgezet gaat Cees direct met een waterpas zorgvuldig beoordelen of het in orde is. Zet Cees enkele decorstukken weg dan volgt er controle met de meetlat door Paul. Maar dat maakt wel dat hun werk perfect en tiptop in orde is. Het is al diverse malen gebeurd dat bij de voorstelling tijdens het openen van de gordijnen applaus van het publiek volgde voor het prachtige decor. En dat is toch een heel mooi compliment voor beide heren! Het duo is op en top ingespeeld op elkaar en beiden beleven veel plezier aan hun werk. En voor Ons Kent Ons zijn het gewaardeerde en prettige medewerkers. Paul is overigens ook een ster in de shows die door een aantal leden, oud-leden en medewerkers van Ons Kent Ons worden opgevoerd voor diverse verenigingen en zorginstellingen. Het playbacken is voor Paul een enorme uitdaging."

Licht en geluid
"Over naar licht & geluid. Sinds enkele jaren is Jeroen van Elzakker daar verantwoordelijk voor. Ook Jeroen neemt zijn taken serieus en is vaak al vanaf het begin van de repetities bezig om de juiste effecten uit te zoeken. Soms zijn er veel geluid- en lichteffecten nodig en een andere keer blijft het beperkt tot een deurbel, een telefoonsignaal en muziek. Echter, Jeroen doet alles met veel plezier en is punctueel tot en met. Tijdens de voorstellingen dient hij uiteraard alert te zijn om op de juiste momenten de geluiden weer te geven. Producties met veel lichteffecten vindt hij een uitdaging. Maar...Jeroen heeft de stiekeme wens om toch ook eens keer zelf op het podium te staan, liefst in een kleine rol. Dus wie weet dat u hem binnenkort op de planken ziet. Alle drie, Paul, Cees & Jeroen zijn nauw betrokken bij de vereniging."

Repetities
"De repetities voor de aprilproductie 2020 "Tegenwind voor Tibbema", een blijspel in 8 scenes, zijn al in volle gang. Dit stuk werd geschreven door Jo Snoeren. De eerste avond was een leesrepetitie. Vanaf nu worden de diverse scenes door regisseur Patrick Roodenburg geoefend met de vijf spelers. Inderdaad, ditmaal een kleine rolbezetting. Het decorontwerp is inmiddels bekend dus de bouwers kunnen aan de slag. Ook de eerste productievergadering onder leiding van productieleidster Petra Snoeren is al achter de rug. Zij is inmiddels druk bezig met het maken van de kledinglijsten en dat is bij "Tegenwind voor Tibbema" een flink karwei. Er vinden namelijk nogal wat verkleedpartijen plaats, dus werk aan de winkel.

Productieteam
Natuurlijk is Petra ook al volop in de weer met de aankleding zoals bijvoorbeeld de meubels. De rekwisietenlijst is in de maak, ook dat is een flinke opsomming. De 5 leden die in april op het podium staan: Petra Besters, Dave Goderie, Lonneke Mulders, Jac van Steen en Jan Tunders. Spelersassistenten zijn Wilma van Steen & Patricia Suykerbuyk. De grime is in handen van Diana Bastiaanse. Het productieteam wordt gevormd door Adrie Jonkers, Stef de Koning, Sylvia Tunders & Mieneke Tange. "Tegenwind voor Tibbema" kent als opvoeringsdata 16, 17 & 18 april. Dat lijkt nog ver weg maar de tijd vliegt. Iedereen bij Ons Kent Ons is druk bezig met zijn of haar taak voor deze productie."

Oproep
Ons Kent Ons is momenteel druk op zoek naar uitbreiding van het spelersbestand. Zowel dames als heren zijn welkom als spelend lid. De minimumleeftijd is 16 jaar. Kom eens een kijkje nemen bij de wekelijkse repetitie op maandagavond vanaf 19:30 uur bij Café-Zaal De Roos.