Cees Doeser (Arriva), Frans Gommers (Provincie) en Patrick van der Velden (wethouder).
Cees Doeser (Arriva), Frans Gommers (Provincie) en Patrick van der Velden (wethouder).

Buslijnen op de schop

Algemeen

LEPELSTRAAT - 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van openbaar vervoersmaatschappij Arriva in. Het dorp Lepelstraat is niet opgenomen in de dienstregeling van bussen. Lepelstraters kunnen gebruik maken van een deeltaxihub, zo werd bekend gemaakt op een persconferentie in Bergen op Zoom.

In de provinciale visie op openbaar vervoer gaat het niet alleen om grote bussen, liet Frans Gommers van de provincie Noord-Brabant weten. "Als je kijkt naar de maatschappelijke ontwikkeling, dan zie je dat nieuwe mobiliteitsdiensten flexibeler zijn en beter aansluiten op de vraag." Met de aanbestedingen in het vizier hebben provincie, gemeente en vervoersbedrijf de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat is naar eigen zeggen een evenwichtig pakket aan mobiliteitsdiensten, bestaande uit Bravoflex, schoolbussen en deeltaxi's.

De plaats Bergen op Zoom heeft het comfort dat er streeklijnen in alle windrichtingen rijden, waarmee grote delen van de stad bereikbaar zijn met de bus. Er wordt daarom ook ingezet op de streeklijnen, en veel minder op de stadslijnen. Om in Bergen op Zoom tussen de haltes te reizen wordt van maandag tot en met zaterdag een kleine busjes ingezet. Deze moet je als reiziger reserveren via de site of telefoon. Dit concept dat Bravo Flex heet, komt bovenop het grote busnetwerk. Een ritje gaat de eerste maanden 1,50 euro kosten en daarna 3,50 euro. Ook komen er in het voorjaar op tien plekken deelfietsen.

In Lepelstraat komt helemaal geen bus meer. De inwoners van deze kern moeten het doen met een deeltaxi die ze met korting kunnen gebruiken. Een ritje naar de dichtstbijzijnde halte kost dan ongeveer 1,50 euro. Volgens wethouder Patrick van der Velden zijn er ook gesprekken geweest over een deelauto, maar dit bleek niet haalbaar. Bernadette Widdershoven en Bert Vos van de dorpsraad Lepelstraat vertelden dat de raad in eerste instantie de hakken in het zand zette. "Gedurende het overleg kregen we de kans om mee te denken. We hebben in ieder geval een resultaat waar de dorpsraad honderd procent achter staat. We snappen het economische belang, maar mobiliteit in een klein dorp is belangrijk voor de leefbaarheid", zei Vos. Lijn 110 wordt een lijn die speciaal voor scholieren is. Deze bus rijdt door de hele regio langs alle scholen en rijdt in de spits tot vier keer per uur.

Lepelstraatse delegatie bij de persbijeenkomst over het busvervoer.