Onderzoeker Bart van Eekelen toont medewerker Dienstverlening Saskia van Bavel een plattegrond van het Markiezenhof die het West-Brabants Archief voor hem heeft gedigitaliseerd.
Onderzoeker Bart van Eekelen toont medewerker Dienstverlening Saskia van Bavel een plattegrond van het Markiezenhof die het West-Brabants Archief voor hem heeft gedigitaliseerd. Foto: West-Brabants Archief

West-Brabants Archief levert info digitaal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Wie graag historische documenten uit het West-Brabants Archief wil bekijken, hoeft daar niet langer voor naar de studiezaal van het archief te komen. Belangstellenden kunnen via de website van het archief de gewenste stukken kosteloos laten digitaliseren en ontvangen een berichtje als deze online beschikbaar zijn. Onderzoeker Bart van Eekelen maakte voor zijn studie naar het Markiezenhof als eerste gebruik van de nieuwe service.

Het West-Brabants Archief beheert zo’n vijftien kilometer aan archiefstukken. Het archief bewaart een groot deel van deze documenten in een ondergronds depot onder het Wilhelminaveld in Bergen op Zoom. De meest geraadpleegde stukken zijn inmiddels gedigitaliseerd, maar er zijn ook nog documenten die enkel na afspraak fysiek zijn te raadplegen in de studiezaal van het West-Brabants Archief. Dankzij de nieuwe dienst ‘scanning on demand’ is deze verplaatsing niet langer nodig. Wie een aanvraag heeft gedaan, kan na digitalisering de gewenste archiefstukken thuis rustig achter de computer bekijken. Bovendien zijn deze dan ineens voor iedereen raadpleegbaar.

Klantgericht
“Scanning on demand past volledig in ons verhaal van een klantgerichte dienstverlening,” vertelt Saskia van Bavel, medewerker Dienstverlening van het West-Brabants Archief. “Onze klanten bepalen op deze manier mee welke documenten voorrang krijgen in het digitaliseringsproces. We helpen de bezoeker ook beter door kwalitatief hoogwaardige scans van de stukken aan te leveren. Het is bijvoorbeeld best lastig om zelf een grote bouwtekening of schets te fotograferen en bewerken. Na digitalisering plaatsen we de gescande documenten op onze website, zodat deze op elk gewenst tijdstip voor iedereen raadpleegbaar zijn. De service is kosteloos, maar we beperken ons voorlopig maandelijks tot vijf scanaanvragen per persoon.”

Bart van Eekelen (30) uit Roosendaal is promovendus aan Universiteit Utrecht en onderzoekt sinds 2014 de bouwhistorie van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. “Voor mijn onderzoek bezocht ik al heel wat archieven, maar het West-Brabants Archief is voor mijn studie echt een schatkamer van primaire bronnen. Zo zijn er archiefstukken over het Markiezenhof die dateren uit de zestiende eeuw, dat is uniek. Ook de beschikbare gemeentelijke correspondentie heeft voor mij een grote meerwaarde. Die geeft een goed inzicht in de ambities die Bergen op Zoom koesterde met het Markiezenhof.”

Briefwisseling
Van Eekelen maakte als eerste klant gebruik van de nieuwe dienstverlening en liet briefwisseling van het Bergse gemeentebestuur uit de periode 1926-1971 inscannen. “Na de Tweede Wereldoorlog wilde Bergen op Zoom graag in plaats van een militaire bestemming een culturele invulling geven aan het oudste stadspaleis van ons land. Heel interessant daarbij is de correspondentie daarvoor met het departement van Oorlog, dat aanvankelijk de gebouwen beheerde. De stukken kan ik nu thuis in hoge resolutie bestuderen.” Meer informatie over ‘scanning on demand’ is te vinden op www.westbrabantsarchief.nl.