Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Kunstwedstrijd voor jongeren

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Cultuurbedrijf Bergen op Zoom organiseert in samenwerking met het West-Brabants Archief de Juniorprijs der Markiezen. Het thema van deze editie is 'Secrets of Freedom, Freedom of Secrets'. De Juniorprijs is een kunstwedstrijd voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Elke twee jaar kunnen zij een vernieuwend en creatief idee presenteren dat verbinding maakt tussen het centrale thema, hun kunstvorm en erfgoed. De kunstuitingen worden van 22 april tot 21 juni 2020 geëxposeerd in museum het Markiezenhof.

Het is niet altijd makkelijk om jeugd met kunst, cultuur en erfgoed te verbinden, daarom is dit een belangrijk speerpunt voor het Cultuurbedrijf. Met deze aanmoedigingsprijs voor jong, creatief talent worden jongeren uitgedaagd om in de vorm van creatieve uitingen hun talenten te ontdekken en een relatie aan te gaan met de wereld om hen heen.

Claartje Rijkers, projectleider van de kunstwedstrijd: "Elke editie zijn er wel voorbeelden te geven van jongeren die niet goed onder woorden kunnen brengen wat er in hun hoofd omgaat. Ze kunnen er wel op een andere manier uiting aan geven, bijvoorbeeld door kunst. Als die verwondering plaatsvindt, krijg ik elke keer weer kippenvel."

Vrijheid ervaren
Jongeren worden gevraagd te laten zien hoe zij vrijheid ervaren en dit te tonen op de manier die bij hen past. Dit kan variëren van een vernieuwend creatief idee, een object, een kunstwerk, een gedicht, een muzikaal optreden, dansvoorstelling, geschiedenisproject of een app. Jeroen Wierikx, projectlid educatie Juniorprijs: "In veel landen is het zelfs verboden om video's en vlogs online te verspreiden. Met dit project hopen we jongeren te laten begrijpen hoe mooi het is dat wij ons vrij mogen uiten in kunst en cultuur."

Ruim honderd jongeren in West-Brabant werken straks mee aan de kunstwedstrijd als groep of individu en kunnen tot 12 december hun projectplannen indienen. Een vakjury selecteert de meest originele inzendingen om daadwerkelijk uit te laten voeren. Eenmaal door de selectie zijn er professionele kunstenaars die tips en adviezen geven om de expositie naar een hoger level te tillen. Uiteindelijk kiest de vakjury drie winnaars en mag het publiek natuurlijk ook een favoriet kiezen. Alle informatie is te vinden op www.juniorprijs.nl.

Meer berichten