Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Schoolkinderen bekijken aandachtig de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog die is opgezet bij heemkundekring Halchterth.
Schoolkinderen bekijken aandachtig de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog die is opgezet bij heemkundekring Halchterth. (Foto: )

"Wat als het jou overkomt?"

HALSTEREN - In heemhuis Hof van Ram aan De Beeklaan is tot en met donderdag 14 november een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog in Halsteren en Lepelstraat. Deze week bracht de eerste groep schoolkinderen een bezoek aan de expositie die vanuit heemkundekring Halchterth is opgezet.

Leerlingen uit groep 7-8 van de Sint Maartenschool keken hun ogen uit en luisterden dinsdagmiddag aandachtig naar de duidelijke uitleg door leden van de heemkundekring. Het is met name Jan Bax die, geholpen door zijn broer Henk en de 'bouwploeg' van Halchterth, aan de basis staat van de tentoonstelling. Hij heeft onlangs ook een lesbrief samengesteld voor de basisscholen in Halsteren en Lepelstraat en maakt deel uit van de werkgroep die het Jaarboek 2019 van Halchterth samenstelde.

Voor de leerlingen van de Sint Maartenschool past het onderwerp Tweede Wereldoorlog uitstekend in een project waar zij momenteel aan werken. Juf Greet van Lakwijk licht toe: "Toch zeker in het kader van 75 jaar bevrijding is het actueel. Als startpunt van het project 'Wat als het jou overkomt' zijn de leerlingen naar het oorlogsmonument geweest bij de Sint Martinuskerk. Ze hebben vervolgens gericht gezocht naar de namen van de omgekomen mensen die daar op een plaquette staan. De leerlingen werken zelfstandig aan taken die met het project te maken hebben en gaan op onderzoek uit. We snijden thema's aan zoals chronologische gebeurtenissen." Terwijl leerlingen aandachtig de foto's en informatie bestuderen op de panelen reageren ze enthousiast op herkenbare thema's die ze behandelden in het project. Zo vertelt Kyra Engels: "Er is iemand op onze school komen vertellen over een verzetsstrijdster en ook meneer Jac weet heel veel over de oorlog. Hij deelde Canadese vlaggetjes en speldjes uit. Ook zijn we met school naar het dilemma doolhof en de Canadese en Britse begraafplaats in Bergen op Zoom geweest." Charlotte Slokkers vult aan: "Wij vinden het onderwerp heel interessant en zijn aan het onderzoeken wat zich hier in WO II heeft afgespeeld. In de herfstvakantie hebben we een boekje mee naar huis gekregen en moesten vragen bedenken. Ook mochten we zelf een presentatieposter maken. De hele klas werd versierd en er kwam een paspop te staan van een militair in legerkleding." Juf Greet van Lakwijk tenslotte: "We vinden het heel belangrijk dat de kinderen weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is." Zie ook: halsterse-zuidwestkrant.nl

Meer berichten