Afbeelding

"Zij gaven hun leven voor onze vrijheid"

Algemeen

HALSTEREN - Op de plek waar 75 jaar geleden een bommenwerper neerstortte werd vrijdag een monument onthuld. Bij het ongeluk kwamen de vijf Engelse en twee Canadese bemanningsleden om het leven.

Familieleden van de omgekomen bevrijders uit Canada en Engeland kwamen vrijdagmiddag samen met schoolkinderen en Canadese voertuigen bijeen in Halsteren. Daarna vertrok het gezelschap naar de Kijkuit bij Lepelstraat waar het monument staat. Rien Luiks vertelde over de onuitwisbare indruk die de crash op hem maakte. "Het was een uur of half vijf en ik hielp mijn vader in de schuur met het voeren van het vee. Op het moment dat ik de deur wilde openen knalde de deur met een dreun dicht. Er volgde een moment van onwezenlijk stilte", zei hij. Op de plaats des onheils stonk het naar kerosine en verbrand aardappelloof. "Ik zag een ravage. Een gat in de grond met brokstukken en de stoffelijke overschotten van de bemanning", aldus Luijks die met tranen in zijn ogen afsloot: "Ze geven hun leven voor onze vrijheid."

Burgemeester Frank Petter noemde alle namen van de jonge mannen die hun leven verloren bij de crash. Kinderen uit groep zeven van basisschool De Sprinkplank gaan het onderhoud van het monument op zich nemen. Zij mochten het monument onthullen in het bijzijn van vele toeschouwers. Drie leerlingen droegen een gedicht voor.

Lees ook: Oorlogsmonument aan Kijkuit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Familieleden uit Canada en Engeland samen met schoolkinderen en Canadese voertuigen In Halsteren voordat ze naar het monument vertrekken dat aan de Kijkuit bij Lepelstraat wordt onthuld.
Afbeelding