Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Gesjeesd: schrijversdebuut van Cor Klingers

HALSTEREN - Halsternaar Cor Klingers maakte deze maand zijn schrijversdebuut met het boek Gesjeesd. Een actueel, indringend, spannend en romantisch verhaal dat zich afspeelt op bekende plaatsen in de regio.

Cor Klingers (65) liep naar eigen zeggen al lang rond met de wens om een boek te schrijven. Zijn drukke baan als arts, waarin werkweken van 70 uur eerder regel dan uitzondering waren, maakte het echter onmogelijk om verhalen te schrijven die langer waren dan op het doktersrecept paste. Nu Klingers is gestopt met werken, heeft hij in een aantal maanden tijd zijn boek geschreven. "Ik had de verhaallijn al een tijdje in mijn hoofd, maar met een wens, inspiratie en een opzet voor een goed verhaal heb je nog geen boek", zegt Klingers. Het pennen begon in februari van dit jaar en duurde tot begin oktober. "Ik heb elke dag wel iets geschreven aan het boek. Soms een hele ochtend en soms maar een paar uur", zegt Klingers over zijn eerste boek. Inspiratie deed hij op in het dagelijks leven, maar met name tijdens het hardlopen. Verschillende mensen, waaronder zijn vrouw Dory, lazen met hem mee. Als er iets aangepast moest worden, was het oppassen geblazen want, zo zegt hij, "zodra je iets verandert, moet je opletten of het verhaal blijft kloppen."

Herkenbaar
De auteur beschrijft het boek zelf als een boeiende, realistische romantische thriller voor lezers vanaf 16 jaar. De mannelijke hoofdpersoon in Gesjeesd is Lars Bergsma. Opgegroeid in Bergen op Zoom en geneeskunde studerend in Amsterdam, lijkt alles hem voor de wind te gaan, tot hij besluit met zijn studie te stoppen. Onderwerpen als verliefdheid, criminaliteit en seksueel misbruik passeren de revue. Deze heftige life events geven het leven een drastische wending met grote gevolgen voor hemzelf en de mensen om hem heen.

Hoewel het verhaal fictief is, komt de lezer ook veel herkenbare situaties tegen. "De keuzes die we in het leven maken, zijn in belangrijke mate bepalend voor wat ons overkomt en wat er van ons wordt. Omgekeerd bepalen omstandigheden en wie we zijn in belangrijke mate welke keuzes we maken", aldus de auteur.

Dubbelzinnig
Wie het boek van maar liefst 288 pagina's doorleest, kan daarin ook locaties herkennen. Zo komt de hoofdpersoon in restaurant De Bourgondiër in Bergen op Zoom, hij heeft contacten met mensen in Rilland en sjeest met enige regelmaat over de snelweg A4/A58. Daarmee is de titel van het boek ook dubbelzinnig. Het staat voor hard rijden, maar ook voor het vroegtijdig afbreken van de studie. Op de voorzijde van het boek staat een foto van een kwal. Dat geeft al iets weg over het karakter van de hoofdpersoon; een onuitstaanbaar en ongrijpbaar iemand. Leuk detail: de coverfoto maakte de auteur zelf op het strand van Zoutelande.
Cor Klingers is 65 jaar en geboren en getogen in Haarlem. Hij studeerde na afronding van het gymnasium geneeskunde in Amsterdam en werkte tot aan zijn pensionering achtereenvolgens als huisarts, arts voor arbeid en gezondheid en manager bij een aantal grote landelijke organisaties. Hij is een sportieve autodidact met een levendige fantasie. Hij heeft twee dochters en woont sinds 1986 in Halsteren.

Meer berichten