Afbeelding
Foto: Minervepers

Oorlogsmonument aan Kijkuit

Algemeen

LEPELSTRAAT - Op vrijdag 1 november om 15:00 uur wordt het oorlogsmonument in Lepelstraat onthuld.

Dat de onthulling op die dag al kan plaatsvinden, mag volgens initiatiefnemer Peter van den Eijnden een klein wonder genoemd worden. "Als we drie jaar geleden begonnen waren, dan waren we op dezelfde datum uitgekomen", zegt hij aan de keukentafel van zijn huis aan de Kijkuit. Het balletje begon te rollen in mei van dit jaar. "Ik was in de tuin bezig toen er een auto stopte. Dat gebeurt weleens meer als mensen de herten gaan voeren. Toen ik goed keek zag ik dat er een man uitstapte. Hij had een grote Canadese vlag in zijn handen en ging ermee op de foto."

Van den Eijnden ging een praatje maken en begreep al snel waar het over ging. "Op deze plek is 75 jaar geleden een Lancaster bommenwerper neergestort. Dat verhaal had ik dikwijls gehoord omdat de opa van mijn vrouw in dit huis woonde ten tijde van de crash." Bij het ongeluk kwamen de vijf Engelse en twee Canadese bemanningsleden om het leven, waaronder de broer van de opa van de man met de Canadese vlag. "Those guys gave their lives for your freedom", zei de man die met een priemende vinger richting de Lepelstrater wees. Ook vroeg de man waarom er geen monument was. "Ik heb de oorlog niet meegemaakt, maar het kwam wel aan", zegt hij.

Bij een presentatie van Heemkundekring Halchterth over de gecrashte bommenwerper trok Van den Eijnden de stoute schoenen aan. Hij bracht het onder de aandacht, richtte een werkgroep op, en ging in gesprek met de gemeente. Dat monument moest en zal er komen. De werkgroep kreeg van de gemeente alle medewerking. Ook het waterschap deed niet moeilijk over de dam over de sloot die voor het monument aangelegd werd door de firma Verhalst. Het monument is een pilaar van kinderkoppen, omdat de weg waarop het vliegtuig neerkwam hiermee was bestraat. De plaquette met daarop de namen van de omgekomen bemanningsleden wordt door vliegbasis Woensdrecht verzorgd. Belangeloze hulp kwam van alle kanten. De Gamma schonk het metselmateriaal, Metrical het metalen frame, Bergse Dumphal zorgt voor klaprooskransen, Bras voor het groen en Drukkerij Hertogs maakte uitnodigingen. Op de dag zelf kan de werkgroep rekenen op medewerking van Huijgens (tent), Aertssen Sound & Music (geluid), en Jan van Eekeren (informatieborden).

Generatie
Groep zeven van basisschool De Sprinkplank gaat het onderhoud van het monument op zich nemen. De leerlingen worden op de onthullingsdag opgehaald met oude militaire voertuigen van stichting Keep them Rolling. Van den Eijnden kan zichzelf vereenzelvigen met de kinderen, ontdekte hij tijdens een spreekbeurt die hij gaf voor deze klas. "Zij hebben de oorlog niet meegemaakt, maar ik heb de oorlog ook niet meegemaakt. Nu komen we in de generatie dat de mensen die het hebben meegemaakt er niet meer zijn. De verhalen moeten blijven leven." De familieleden van de bemanning worden met een touringcar van De Kock opgehaald. Bovendien krijgen deze mensen een lunch aangeboden in restaurant 1633. De plaatselijke Rotaryclub en stichting Brabantse Wal sprongen financieel in de bres. Bovendien wordt het monument opgenomen in de wandelroutes over de Brabantse Wal.

75 jaar bevrijding

Dat er zoveel partijen meewerken en dat het in zo'n korte tijd gerealiseerd is, is volgens Van den Eijnden mede te danken aan de timing. Er is dit jaar veel aandacht voor de bevrijding van Nederland, omdat het 75 jaar geleden is. "Iedereen is welkom bij de onthulling, maar graag zoveel mogelijk met de fiets komen. Voor genodigden is er na de onthulling nog een kort samenzijn in de tent, om nog even na te praten."