Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Vliegbasis herdenkt de bevrijding feestelijk

HOOGERHEIDE - Omdat het deze maand 75 jaar geleden is dat onze regio werd bevrijd, worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Vliegbasis Woensdrecht blijft daar natuurlijk niet in achter. De Luchtmacht hield op 5 oktober een feestelijke open dag om de bevrijding feestelijk te herdenken en te vieren.

Ruim vierduizend mensen woonden het evenement op de vliegbasis zaterdag bij. Bezoekers die te voet of met de fiets kwamen, arriveerden aan de Bergsebaan. Mensen die met de auto waren, konden parkeren op de basis en met pendelbussen van de Luchtmacht naar het evenemententerrein dat -niet voor niks- vlak langs de landingsbaan was.

Bezoekers stonden rijendik langs de dranghekken toen een AT-16 Harvard en DHC 2 Beaver een vliegshow gaven. "De Harvard is binnen de luchtmacht tot 1962 hoofdzakelijk gebruikt als lesvliegtuig voor vliegeropleidingen op vliegbasis Gilze-Rijen. De Beavers werden voor velerlei taken gebruikt, zoals transportopdrachten, verbindingswerkzaamheden of voor dropping van parachutisten", vertelde de omroeper tijdens de airshow. Later op de dag vloog een PC-7 formatie sierlijk over de baan. Deze lesvliegtuigen kwamen veel toeschouwers bekend voor omdat ze zijn gestationeerd op vliegbasis Woensdrecht.

Tientallen historische militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog stonden opgesteld, evenals oude en nieuwe brandweervoertuigen. Ook was er een speciaal veteranencafé ingericht waar men elkaar kon ontmoeten en gezellig een hapje en drankje kon nuttigen. Er was ook veel animo voor het van dichtbij bekijken van een Alouette helikopter, een Hawker Hunter jachtvliegtuig en een F-16 straaljager. De Joint Metreologische groep en de bergingsdienst lieten hun werk zien aan de hand van interessante tentoonstellingen.

De Brabantse Wal was in oktober van 1944 het toneel van de Slag om de Schelde. Wat was eigenlijk de bijdrage van de luchtmacht tijdens deze slag? En hoe zag Woensdrecht er rond '44/'45 uit? Antwoorden op die vragen kregen de bezoekers in een tentoonstelling in een tent. Hier was ook livemuziek van onder meer Bill Bounder Orchestra.

Meer berichten