Burgemeester Adriaansen met de gedecoreerde brandweervrijwilligers.
Burgemeester Adriaansen met de gedecoreerde brandweervrijwilligers.

Woensdrechtse helden onderscheiden

Algemeen

PUTTE - Ze worden ook wel "deeltijdhelden" genoemd, de leden van de vrijwillige brandweer. Tijdens de feestavonden van de vrijwillige brandweerkorpsen van de gemeente Woensdrecht kregen acht vrijwilligers een Koninklijke Onderscheiding opgespeld.

"Je denkt altijd 'geef de voetbaltrainer die elk weekend met die kinderen het veld opgaat maar een onderscheiding", zegt brandweervrijwilliger Frank Gompert (53), vlak nadat hij door burgemeester Steven Adriaansen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. "Altijd dacht ik dat het voor mij niet hoefde, zo'n onderscheiding. Maar als je hier dan staat, dan voel je je toch erg vereerd. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin, want die hebben de 29 jaar dat ik brandweervrijwilliger ben in Woensdrecht en Hoogerheide meebeleefd. Als de pieper ging moest ik weg, ook als we op het punt stonden naar de Efteling te gaan."

Ook de Ossendrechtse brandweervrijwilliger Fabrizio de Mol (53) kreeg een lintje opgespeld voor 28 jaar inzet als vrijwilliger. "Ik dacht 'wat gebeurt mij nou?' Je doet dit voor de gemeenschap, niet voor jezelf. Maar het is een hele eer", dat zeker. Ook Puttenaar Danny Grotendorst (49), Woensdrechtenaar Jan Verboven (57), Bergenaar Stefan Kippinng - actief in Hoogerheide en Woensdrecht -, Huijbergenaar Marty Bogers (46), Ossendrechtenaar Theo Hugens (53) en Huijbergenaar Ton Aarts (49) werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege 20 of meer jaren als brandweervrijwilliger.

De Ossendrechtse brandweerpost had daarmee wel erg veel te vieren, want naast de gedecoreerde Theo Hugens heeft Ossendrecht in Patrick Pijnen en Huite Posthuma twee brandweerlieden die respectievelijk 35 en 30 actief zijn als vrijwilliger. "De tijd vliegt, het gaat vanzelf", zegt Patrick Pijnen. Huite Posthuma vult hem aan en zegt: "We hebben allemaal dezelfde drang om te helpen. Als er wat is rukken we uit, bij nacht en ontij en in de stromende regen. Die spanning maakt het mooi, maar ook de collegialiteit en de vriendschap. Daarom ben je brandweervrijwilliger."
Burgemeester Adriaansen zegt tegen de brandweervrijwilligers dat de komende Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren de vrijwillige brandweer van nu niet verandert. "We hebben het goed met elkaar. Laten we hopen dat bureaucratie niet ten koste gaat van onze mooie vrijwillige brandweer."