Afbeelding

Lezing Zuidwaterlinie

Algemeen

HALSTEREN - Op donderdag 29 augustus 2019 hield de heer W. de Weert een schitterende lezing voor een volle zaal over de Brabantse Wal. 

Bestuur Heemkundekring Halchterth: "Woensdag 25 september 2019 hebben we een lezing door de heer J. Cuijpers over de Zuiderwaterlinie. De oudste, langste en langst benutte linie in Nederland, waar Halsteren/Lepelstraat als meest westelijk gelegen fortificatie een prominente plaats kreeg in de laat Middeleeuwse geschiedenis. Denk aan Fort de Roovere, Pinsen, de diverse schansen, Pompejus maar ook aan de inundatievlakken zoals Halsters Laag en de Auvergnepolder. Een gebied waar aldoor strijd was met Spaanse, Franse, Staat-Spaanse en Vlaamse troepen. Deze linie in ons gebied was bedoeld om te voorkomen dat vijandelijke zuidelijke troepen zouden doorstoten naar de noordelijke provincies en graafschappen. De toegang tot de lezing is gratis en aanvang 20:45 uur(museum) "Hof van Ram" aan de  Beeklaan 29A. Allen welkom.

Door middel van lezingen, tentoonstellingen, publicaties en jaarboeken willen wij de inwoners bereiken met onze geschiedkundige activiteiten. Een paar van de activiteiten waar wij op dit moment mee bezig zijn, is het behoud van de Watersnoodwoningen aan de Zweedsestraat te Halsteren, archeologische onderzoek van het terrein na de sloop van Huize St Elisabeth, Gasthuisstraat te Halsteren, het carillon in de Martinuskerk. Wist u dat Desiderius Erasmus in Lepelstraat heeft gewoond!

Als heemkundekring houden wij ons op vele gebieden bezig met genealogie, geschiedenis, dialecten, heemtuin, exposities, lezingen, diaseries enz. Heeft u een algemene belangstelling voor heemkunde in Lepelstraat en Halsteren, dan bent u ook van harte welkom. Beeklaan 29A. Een bezoek aan het heemhuis/museum is meer dan de moeite waard en op zaterdagmorgen altijd open.

Ledenwerfactie Heemkundekring Halchterth
www.heemkundekring.nl zoekt leden. U kunt ons steunen door lid te worden. Indien u wilt kunt u actief deelnemen aan onze activiteiten en werkgroepen, maar dit hoeft niet. De contributie over 2019 bedraagt € 15,00. U ontvangt daarvoor een prachtig jaarboek. Na het overmaken van de contributie op bankrekening: NL59 RABO 0118 8258 36, bent u lid. Graag uw adres vermelden in de omschrijving. De jaarboeken zijn GRATIS voor een ieder die lid is van de heemkundekring. Het jaarboek 2019 gaat over de Tweede Wereldoorlog en komt eind oktober uit. Word dus snel lid. U kunt zich ook als lid opgeven op het heemhuis zelf, dat iedere zaterdagmorgen open is van 10 tot 12 uur. U kunt dan gelijk van de gelegenheid gebruik maken om het heemhuis, de heemtuin en de diverse schitterende collecties te bezichtigen. Vrijdagavond 18 oktober 2019 jubileum mosselavond, geef u tijdig op.

Vrijdagavond 18 oktober 2019 jubileum mosselavond, geef u tijdig op.

Overige activiteiten in het heemhuis de komende periode, u bent welkom. Toegang is gratis:
- Woensdag 25 september 2019 ledenvergadering met lezing 20:45 over de Zuidwaterlinie door de heer J. Cuijpers. De Beeklaan 29A, Halsteren.
- Donderdagmiddag 17 oktober 2019 inloopmiddag genealogie.
- Woensdag 23 oktober 2019 uur vergadering met lezing 20:45 door de heer R. Catsenburg over de Slag om de Schelde welke ook dwars door Halsteren en Lepelstraat trok.
- Zondag 27 oktober 2019 uitreiking jaarboek Tweede Wereldoorlog.
- Donderdag 28 november 2019 de jaarlijkse heemkundequiz 20:45. Deelnemers gezocht. Gratis deelname.

Voor meer informatie volg ons op Facebook en onze website:
www.heemkundekring.nl

Met vriendelijke groet en van harte welkom,
Bestuur Heemkundekring Halchterth.
"