Fahad vindt de Taalrups geweldig.
Fahad vindt de Taalrups geweldig.

Taalrups eregast op taalfeest

Algemeen

HOOGERHEIDE – Een Taalfeest kun je op geen beter moment vieren dan in de Week van de Alfabetisering, dus dat deed het To-Taalhuis in Hoogerheide: met haar bezoekers, taalvrijwilligers en taalpartners bouwde het een mooi taalfeest in de Bibliotheek van Hoogerheide, met de Taalrups als eregast.

Het thema van het Taalfeest was "cultuur". Het To-taalhuis draait om taalontwikkeling, en doet daarin veel voor inwoners met een andere cultuur, die hier proberen de moeilijke Nederlandse taal machtig te worden. "Toen we nadachten over hoe we het Taalfeest konden inrichten, zagen we dat zaken als familie, vrije tijd en sport gemene delers zijn in alle culturen", zegt Monique Swagemakers, coördinator van het To-taalhuis. Dus lagen er bij elke statafel kaarten met afbeeldingen over die thema's die moesten helpen de gesprekken op gang te brengen. Dat bleek een succes, want er werd veel geleerd over elkaar wederzijdse gewoontes. Dat de viering van een huwelijk in Syrië drie dagen duurt en dat de bruid meerdere jurken draagt bijvoorbeeld. Maar ook dat taal – welke taal dan ook – voor verbondenheid zorgt, en dat iedereen een moedertaal heeft.

Terwijl de ouders onder leiding van taalvrijwilligers over die thema's spraken, werden de kinderen druk bezig gehouden in de knutselhoek. De zesjarige Hallah vindt het daar fantastisch: "We maken een rups", zegt ze, "want de bieb heeft een feestje!" Fahad – ook zes – weet het beter. Hij zegt: "Dit feestje is voor onze moeders. Die vieren dat ze kunnen lezen."

De Filippijnse Lea geeft toe dat dat niet meevalt. "Nederlands is een beetje moeilijk", zegt ze, "ik woon hier sinds 2011, maar vind het nog steeds moeilijk om Nederlands te schrijven. Mijn werk in de bediening is daarbij een goede les, maar ook het To-taalhuis kan helpen. Het is vooral mooi hoe verschillende culturen daar met elkaar kunnen praten."

Dat de kinderen een rups in elkaar knutselen is geen toeval, zo blijkt als wethouder Lars van der Beek ten tonele verschijnt. Uit een grote koffer tovert hij een grote, lieve rups tevoorschijn. De Taalrups, zo legt hij uit: "Jullie weten dat een rups veel blaadjes eet en dan een mooie vlinder wordt. De Taalrups eet geen blaadjes, maar taal. Hoe meer taal hij tot zich neemt, hoe sneller hij uitgroeit tot een mooie vlinder, en daarmee is hij de perfecte mascotte voor het voorleesproject van het To-taalhuis."

Wethouder Lars van der Beek tovert de Taalrups tevoorschijn.