Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Amateur fotograaf Piet Brocatus is een fotoboek aan het samenstellen over de vernieuwing van plein Vogelenzang.
Amateur fotograaf Piet Brocatus is een fotoboek aan het samenstellen over de vernieuwing van plein Vogelenzang.

Fotoboek renovatie plein Vogelenzang

HALSTEREN - De 79-jarige Piet Brocatus heeft de renovatie van het plein Vogelenzang van het begin tot het eind op beeld vastgelegd. De foto's wil hij bundelen in een boek.

Zijn passie voor fotografie stamt uit 1970. "Ik had zelfs een doka in huis om mijn eigen foto's te ontwikkelen. Ik fotografeerde van alles", zegt Piet Brocatus. "Door werk en omstandigheden is de fotografie op een laag pitje komen te staan tot de jaren negentig. Toen heb ik het weer opgepakt." Grote verschil tussen toen en nu is dat Piet nu digitaal fotografeert "Ik kocht deze Olympuscamera in 2008. Digitaal is heel mooi en makkelijk, maar ik mis het analoog fotograferen wel. Je had destijds een rolletje met maximaal 36 opnames. Voor je klikte dacht je wel twintig keer na", lacht hij.

Brocatus is actief lid van de biljartvereniging en de activiteitencommissie in De Wittenhorst . "Toen dat gebouw opgeknapt werd heb ik van het hele proces een fotoboek gemaakt. Dat hebben we als geschenk aan beheerder Ad Maas gegeven." Toen Piet Brocatus hoorde dat het plein in Halsteren een make-over zou krijgen, wist hij al snel dat hij hiervan ook een fotoboek wilde maken. Hij vroeg toestemming bij de aannemer Gebr. Oomen uit Sprundel. "Zonder toestemming een paar keer per week foto's komen maken, dat doe je niet. De uitvoerder en de projectleider hebben overleg gehad en gaven mij hun volle vertrouwen en medewerking", zegt Brocatus verguld.

Hobbyfotograaf
Vanaf toen reed Brocatus zo'n drie keer per week met zijn digitale camera om zijn nek, op zijn fiets naar het plein. Hij maakte foto's zonder de bouwlieden in de weg te staan. "Zo wijs ben ik van mezelf wel." De stratenmakers en kraanmachinisten leerden Brocatus steeds beter kennen. Waar ze eerst "Heeee, fotograaf", riepen, zeiden ze later "Heee, Piet". Dat hij een band opbouwde is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de hobbyfotograaf altijd paraat stond. "Als ze ergens om zeven uur 's ochtends mee begonnen, dan was ik er om zeven uur!" Als het even kon, wachtte hij tot de zon op het mooiste punt stond.

Fotoboek
Van de renovatie van het plein maakte Brocatus meer dan duizend foto's. De 150 mooiste verwerkt hij in een boek dat hij wil aanbieden aan de aannemer Gebr. Oomen. Maar het boek gaat pas naar de drukkerij als ook de laatste boom en het laatste standbeeld op het plein én op de foto staan.
Nu het project bijna af is, zou je kunnen denken dat de fotograaf opzoek gaat naar een nieuw project. Maar niks is minder waar. "Ik zit niet te wachten op een nieuw project. Dit kwam gewoon op mijn pad. Ik heb mijn handen vol aan de maandelijkse foto-opdracht van de fotogroep."

Meer berichten