Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Kindburgemeester Siem van Oostrom met klasgenootje Sara en haar broertje Koen Mink.
Kindburgemeester Siem van Oostrom met klasgenootje Sara en haar broertje Koen Mink.

Kindburgemeester van Woensdrecht

GEMEENTE WOENSDRECHT - De negenjarige Siem van Oostrom had op het jeugdjournaal gezien dat sommige steden een 'kindburgemeester' hadden. Hij wist dat de gemeente Woensdrecht geen "kindburgemeester' had en aangezien hij naar aanleiding van keuzes die er door de gemeenteraad werden genomen eigen ideeën kreeg, dacht hij: "Ik stuur gewoon een mailtje en vraag of ik een dag mag meelopen met de burgemeester en dan geef ik ze mijn ideeën."

Ik had nooit verwacht dat ik antwoord zou krijgen en zeker niet dat het mocht!" Burgemeester Steven Adriaansen las het mailtje en was gelijk enthousiast. Na overleg tussen Siem zijn ouders en de gemeente werd er gekozen voor de zaterdag, waarop de bijeenkomst werd gehouden voor de nieuwe inwoners van de gemeente Woensdrecht. Zo kon hij ook gelijk kennismaken met de wethouders en raadsleden. Siem kreeg de ketting van de burgemeester om en mocht plaatsnemen op diens zetel in de raadszaal. Siem vond het best wel spannend, maar ook wel heel erg leuk.

Een van zijn ideeën was om het pesten strenger aan te pakken. Zoals een echte burgemeester diplomatiek is, was Siem dat ook. Hij wilde geen namen noemen, maar vertelde hij dat hij door een bepaalde jongen vaak was bedreigd en dat zijn vriend zelfs zo erg werd gepest dat hij naar een andere voetbalvereniging is gegaan. Dat vindt Siem onaanvaardbaar. Hij vindt dat op school alleen maar 'sorry' zeggen niet voldoende is. "Dat wordt toch niet gemeend, maar alleen gezegd omdat het moet. Er moet een straf komen en als op straat wordt gepest, dan zou de wijkagent een oplossing kunnen zijn."

In de middag ging Siem samen met burgemeester Steven Adriaansen op pad om het diamanten bruidspaar de Nijs-Vriens in Ossendrecht te feliciteren. Siem had voor het bruidspaar een doos bonbons gekocht en hij mocht het cadeau van de gemeente, een ingelijste kopie van de trouwakte van het bruidspaar overhandigen. Het werd een leuke, leerzame dag voor Siem en wie weet zien we hem over een aantal jaren als burgemeester in de gemeente Woensdrecht aan het werk.

Klasgenootje Sara en haar broertje Koen Mink waren stomverbaasd toen ze Siem op de plek van de burgemeester met de burgemeestersketting om zagen zitten. Siem had maar aan een paar mensen verteld dat hij deze dag mee mocht lopen met de burgemeester. Maandag ging hij op school -basisschool de Dobbelsteen- alles vertellen over wat hij deze dag heeft meegemaakt.

Meer berichten