Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Amber van Pul en Andrea Colpaart (rechts).
Amber van Pul en Andrea Colpaart (rechts). (Foto: Amber van Pul & Andrea Colpaart)

Statement voor erkenning damesvoetbal

WOENSDRECHT – Of chauvinistische heren het nu willen of niet. Om damesvoetbal kan men al enige tijd echt niet meer heen. Het nationale damesteam oogstte twee jaar terug aanzien door in eigen land de Europese titel voor zich op te eisen. Criticasters spraken over een 'flow', thuisvoordeel en incident. In de recente zomer werden de twijfelaars op het wereldkampioenschap in Frankrijk de mond gesnoerd. Slechts in de finale moest de Oranje-vrouwenselectie het hoofd voor een oppermachtig USA buigen. In het kielzog liften in de lage landen de vele voetballende dames volop mee.

Zuidwesthoek
Als zichzelf respecterende vereniging mag tegenwoordig een vrouwelijk visitekaartje niet langer ontbreken. Weten ook alle clubs opererend vanuit de Woensdrechtse gemeentegrenzen. Overal worden zij op handen gedragen. Nog niet genoeg oordelen Amber van Pul en Andrea Colpaart. De WVV-speelsters vechten voor gelijke rechten!

Vaste waarde
Amber van Pul (19) en Andrea Colpaart (22) maken al vele seizoenen deel uit van de harde kern van WVV-dames 1. Amber startte haar carrière te midden van de METO-jongens. "Toen ze bij WVV'67 een meisjesteam begonnen ben ik overgestapt. En hier heb geen moment spijt van gehad."

Andrea Colpaart was 14 jaar en voor het eerst tegen een bal trapte. "Sindsdien zijn we als team nagenoeg niet gewijzigd en zijn we al jaren een stabiele ploeg met bijna alleen maar leeftijdgenootjes." De Woensdrechtse dames vormen diverse seizoenen achtereen een vaste waarde in de Vijfde Klasse. Het niveau waarop ze wederom METO, ODIO en de tweede selectie van Vivoo zullen treffen.

Charme
Na het afscheid van coach Josee Prop rest er voor WVV da1 een volledig mannelijk kader. Peter Smeekes neemt de coaching op zondag voor zijn rekening. Alsmede training door de week met afwisselend Erwin van den Heuvel en Danny Belloni. Met laatstgenoemde zijn de onderhandelingen geopend om zijn in de winterstop aflopende contract tot einde seizoen open te breken. Iets wat de continuïteit van het team ten goede zou komen. De dames hebben goede hoop dat de vakkundige en aimabele oefenmeester uiteindelijk onder het collectief charmeoffensief zal bezwijken.

Over de aspiraties is men duidelijk. "Vorig jaar zijn we achter Grenswachters en Vivoo als derde geëindigd. De Putse meiden zijn er niet meer bij en daarom moeten dit seizoen maar eens voor verbetering gaan. Of gewoon kampioen worden!", knipoogt spits Amber van Pul. Laatste vrouw Andrea Colpaart vervolgt: "We moeten echter ook realistisch zijn. Momenteel hebben we nog wat blessures, ook niet onbelangrijk. Verder zijn Rimboe, HSC'28 en Halsteren nieuwkomers waarvan we de sterkte nog niet weten. Even afwachten dus."

Toernooi
Waar beide groen-zwarte dames niet langer wensen af te wachten is de roep om erkenning. In navolging van hun mannelijke sportgenoten maken ze zich sterk om de vrouwelijke uitvoering van het Zuidwesthoek-toernooi. Verder wil men eveneens hulde voor de beste voetbalster dan wel topscorer van het jaar. "De derby's blijven het leukste. Ongelooflijk hoeveel toeschouwers er bij WVV'67-METO waren. De onderlinge wedstrijden zijn het leukste, zowel om te spelen als ook om te kijken. Goede move is al hun bundelen van alle WVV-METO wedstrijden op 29 maart. Zowel de lagere elftallen, het eerste en de dames spelen op dezelfde datum in Woensdrecht. Hierdoor is het lekker druk met veel belangstelling. Maar we willen meer. We willen in aanloop van het seizoen ook het Zuidwesthoek-toernooi spelen. Gelijk met de mannen. Alle verenigingen hebben tegenwoordig een stabiel damesteam, dus dat zou het probleem niet mogen zijn. Misschien in de avond iets langer doorgaan of een extra avond!", aldus tweedejaars studente Integrale Veiligheid Amber van Pul.

Schoenen
Daarnaast vormt de verkiezing van beste speelster van het jaar inzet voor discussie. Andrea Colpaart legt als afgestudeerde sport en communicatie deskundige haarfijn uit. "Bij de mannen is het al jaren gebruikelijk om de gouden, zilveren en bronzen schoenen uit te reiken. Waarom geen dames? Ik snap dat het misschien lastig is. Hoe geef je waardering? Bij Vivoo spelen zowel dames in de derde als ook vijfde klasse. Grenswachters speelt daar weer tussenin. We gaan er eens even goed over nadenken en in overleg met de organisatie achter de mannelijke verkiezingen!"

Meer berichten