Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Familie van de 75 jaar geleden gefusilleerde Sjef Adriaansen en gemeentebestuurders bij de herinneringswand.
Familie van de 75 jaar geleden gefusilleerde Sjef Adriaansen en gemeentebestuurders bij de herinneringswand.

Herinneringswand in gemeentehuis

HOOGERHEIDE - Vanwege 75 jaar bevrijding 1944-2019 is dit najaar in de centrale hal van het gemeentehuis van Woensdrecht een tijdelijke herinneringswand opgericht. De gedachte hierachter is dat iedereen hierop een herinnering aan of gedachte over de oorlog en bevrijding kan delen. Dit mag in de vorm van tekst, beeld, een gedicht of tekening.

De herinneringswand is donderdagmiddag officieel geopend door de burgemeester samen met Wim Adriaansen, achterneef van verzetsstrijder Sjef Adriaansen uit Hoogerheide die precies 75 jaar geleden werd gefusilleerd. De opening van de tijdelijke herinneringswand betekent de start van een breed en indrukwekkend programma aan activiteiten in alle dorpen van de gemeente Woensdrecht in het kader van de Slag om de Schelde. In het bijzijn van andere familie van de Engelandvaarder Sjef Adriaansen en leden van het gemeentestuur bevestigde Wim Adriaansen als eerste een foto en bijbehorende gegevens op de herinneringswand. De wand blijft tot eind oktober in de hal van het gemeentehuis staan. Er werd vlak na de opening al meteen meer gebruik van de wand gemaakt om persoonlijke verhalen op te hangen.

Sjef Adriaansen werd op 5 september 1944 in Vught gefusilleerd. "Sjef was een gewone jongen die woonde op Zandfort in Hoogerheide. Hij kwam via Amerika en Canada later bij de luchtmacht in Engeland terecht. In januari 1944 na zijn opleiding kwam hij terug naar Nederland en werd gestationeerd in Breda. Sjef heeft in Brabant geweldig werk verricht als verzetsstrijder. Hij viel in handen van de bezetter, werd in Haaren gevangen gezet en was een van de zestig mensen die op 5 september 1944 in Vught werden gefusilleerd."

Meer berichten