Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Schooldirecteur Jack Nuijten tussen leerlingen van de Sint Maartenschool.
Schooldirecteur Jack Nuijten tussen leerlingen van de Sint Maartenschool. (Foto: Vincent Krijtenburg)

Jack Nuijten 40 jaar in het onderwijs

HALSTEREN - Schooldirecteur Jack Nuijten zit veertig jaar in het vak en dat gaat voor hem en voor het team en de leerlingen van basisscholen De Springplank en Sint Maarten niet onopgemerkt voorbij.

Wat er precies gaat gebeuren, daarover is hij nog in het ongewisse. Dát zijn jubileum deze week gevierd wordt staat vast. Op 13 september viert basisschool Sint Maarten aan de Vijverstraat feest. Op 18 september is de Springplank aan de Burgemeester Elkhuizenlaan aan de beurt.

Terugkijkend op de afgelopen jaren in het onderwijs beleefde Nuijten de nodige hoogtepunten. Zo denkt hij terug aan het circus in 2016 toen De Springplank 50 jaar bestond en het feest dat Sint Maarten vierde toen de school in 2014 60 jaar bestond. Toch zijn dit niet de hoogtepunten waar hij het voor doet. "De hoogtepunten zitten 'm wat mij betreft in de kleine dingen. Denk aan het omgaan met persoonlijk leed van leerlingen of problemen in de thuissituatie. Wij kunnen als school meerwaarde geven door ouders en kinderen te helpen en door ze een veilige haven te bieden. Daar word ik gelukkig van."

Kleutergroep
In 1979 studeerde Nuijten af aan de Pedagogische Akademie De Vossenberg in Oudenbosch. Tegenwoordig is er een groot tekort aan leerkrachten, destijds was het tegenovergestelde aan de hand. Er waren te weinig banen in het onderwijs. Omdat hij toch graag aan de slag ging werd hij vakleerkracht muziek op De Cortendijck in Roosendaal. Via een omzwerving langs De Biezenhof in Halsteren ging hij als onderwijzer aan de slag op de Anton van Duinkerkenschool in Bergen op Zoom. Daar gaf hij les in de groepen 6 (vierde klas), 3 (eerste klas) en 4 (tweede klas) en daar maakte hij kennis met de kleuterklas. Met die ervaring op zak ging hij in 1987 naar De Welle in Bergen op Zoom. "Een man voor de kleutergroep was best bijzonder, waardoor de ouders aanvankelijk gereserveerd reageerden", zegt hij. Alles bleek al snel goed te gaan en Nuijten vond het een leerzame periode. "Als er nu iets is met de kleuterklas, dan weet ik hoe die wereld in elkaar zit. Een andere belangrijke les die ik tot op de dag van vandaag toepas is het kindgericht kijken ten opzichte van de leerstofgerichte benadering."

In de 22 jaar op die school heeft hij alle groepen gehad en is hij intern begeleider en adjunct-directeur geweest. "Om bij te blijven en te ontwikkelen heb ik elk jaar opleidingen en cursussen gevolgd", zegt hij over zijn CV van vijf kantjes.

Leerbehoeften
In 2009 werd Nuijten directeur op De Springplank en in 2011 kreeg hij Sint Maarten erbij. "Twee scholen met ieder een eigen cultuur, maar beide bezig om modern onderwijs aan te bieden dat aansluit bij de leerbehoeften van het kind."

Meer berichten