Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Heerlijke broodjes, mede dankzij de lokale middenstand.
Heerlijke broodjes, mede dankzij de lokale middenstand.

Zonnebloem verdrijft eenzaamheid

OSSENDRECHT - In de loods van Natuurmonumenten aan de Ossendrechtse Abdijlaan valt het zonlicht over gedekte tafels die volstaan met de heerlijkste broodjes. Op dinsdagmiddag 6 augustus genieten zo'n 65 ouderen er van een picknick, georganiseerd door de Ossendrechtse afdeling van de Zonnebloem. "Anders zit je ook maar thuis", zegt één van de deelnemers.

Het lijkt zo'n mooie tijd, maar voor veel ouderen zijn de zomermaanden een beproeving. Kinderen die ver weg wonen en op vakantie zijn, net als veel mensen uit de buurt, maken veel ouderen in de zomer extra eenzaam. De Zonnebloem organiseert daarom voor de vierde keer een picknick, speciaal voor ouderen, om de eenzaamheid te bestrijden. En dat lukt.
"De zondag is het ergst", zegt de 83-jarige Jac Paardekam, "op die dag hoor je soms helemaal niemand, nog geen goeiedag. Niks." Naast hem zit de 73-jarige Maria van Gink, ook zij zegt: "Het kan soms heel eenzaam zijn. Ik heb geen kinderen, en in deze tijd van het jaar is iedereen op vakantie. Daarom is deze picknick een goed idee, hier is het tenminste gezellig." Hoewel ze elkaar hebben delen Maurice en Nellie Cornelisse die mening: "Hier kun je een gezellig babbeltje maken, dat is leuker dan thuiszitten. En het eten is ook erg goed!"

De picknick van de Zonnebloem kan rekenen op lokale ondersteuning. De Coop-supermarkt, slagerij Ron Tak, bakkerij Wilbrink en de firma Koolen zorgen samen voor een lekkere lunch, bestaande uit groentensoep, broodjes en een borreltje als toetje. De Wjeelzangers uit Woensdrecht staan borg voor extra gezelligheid, terwijl de 15 vrijwilligers zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. "Het hele jaar door organiseren we uitjes en bijeenkomsten voor deze mensen", zegt secretaris Olga Jansz, "maar de picknick is veruit de populairste activiteit. 90% van ons gastenbestand is aanwezig. Dat zegt wel iets over de nood die deze mensen in de zomermaanden ervaren."
Het gastenbestand van de Zonnebloem in Ossendrecht groeit nog altijd. Om gasten te kunnen koppelen aan gastvrouwen en -heren die af en toe op bezoek komen of met een gast op stap gaan, is de Zonnebloem dringend op zoek naar vrijwilligers. "Vriendelijke, sociaal vaardige mensen, die in staat zijn om onze gasten de nodige gezelligheid te bieden, zijn altijd welkom", zegt gastvrouw Thea van der Lee, "Het is een enorm dankbare taak, kijk maar om je heen!"

Meer berichten