Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Thalita de Jong toont de trofee die ze won bij de kermiskoers in Kapellen.
Thalita de Jong toont de trofee die ze won bij de kermiskoers in Kapellen.

Is Thalita terug?

Thalita de Jong niet weg te slaan van het podium

HOOGERHEIDE – Thalita de Jong is terug. Na twee jaar vol blessureleed was de liefde voor haar sport flink bekoeld. Twee jaar lang zag de wielerwereld haar nauwelijks lachen, maar die tijd is voorbij. De afgelopen weken is Thalita niet meer weg te slaan van de erepodia van verschillende kermiskoersen. Op de hoogste trede bevalt het haar het meest. Is Thalita de Jong terug?

"Heel veel mensen zeggen dat ik terug ben", glundert Thalita de Jong, "dat is natuurlijk heel leuk om te horen, maar het is nog leuker dat ik weet dat er nog meer in zit!" Eind mei reed Thalita haar eerste koers in lange tijd, na een voorjaar vol trainingskampen met haar team Chevalmaire Cycling. In dat voorjaar kreeg ze weer een band met haar fiets. Ze vertelt: "We hadden afgesproken dat ik pas zou gaan koersen als ik weer voor 95% in orde was. Bij die eerste koers, in Wanzele in België, wist ik dus dat ik op niveau was. Ik voelde geen druk, ik heb gewoon heel erg genoten. Van alle details, van het ophalen van mijn rugnummer, van het gezelschap van mijn team en van de koers zelf. Ik dacht dat ik voor de derde plek reed, maar op het einde bleek ik zelfs tweede te zijn. Dat was een mooie start." Die mooie start kreeg een mooi vervolg, want in de maand juli stond Thalita maar liefst vijf keer op het podium: twee keer op de tweede plek en drie keer op de hoogste trede. Ze kan haast niet meer stoppen met lachen.

Fysiotherapeut

Thalita verklapt dat ze inmiddels weer terug is op haar oude niveau: "Ik haal weer de wattages die ik in mijn topjaar 2016 ook haalde", zegt ze, "het duurde even voor mijn lichaam zijn wedstrijdmodus weer had teruggevonden. Bijvoorbeeld bij het NK had ik veel kramp, maar ik kon wel op een goed niveau finishen. Mijn lichaam herstelt, en ik merk dat het beter gaat, maar mijn rug blijft een heikel punt." Thalita's rugproblemen vinden hun oorsprong in de hamstring en bilspier. Met Lieven Maesschalck, misschien wel de bekendste fysiotherapeut van België, die ook de Rode Duivels en AC Milan onder zijn hoede had, werkt Thalita aan het herstel van die problemen. De vooruitzichten zijn gunstig, en aan motivatie ontbreekt het Thalita al lang niet meer. Ze wil niks liever dan herstellen, om nóg meer te kunnen winnen in het wegseizoen, en ook zodat ze het veldrijden weer kan oppakken. "Pas als ik hersteld ben wil ik starten met techniek- en looptrainingen. Gelukkig geniet ik ook heel erg van het rijden op de weg." Thalita lacht nog maar eens: "Ik voel me goed!", zegt ze. In gedachten gaat Thalita nog even terug naar het criterium in Abbenbroek, in Zuid-Holland, op zaterdag 13 juli. "Na de finish kon ik wel janken van de pijn, maar het was geweldig om weer te winnen!"

"Eigenlijk was het een verschrikkelijke dag", lacht ze, "met regen en windkracht vier. Na 3,5 kilometer ging ik in de aanval. Lonneke Uneken en Nathalie van Gogh haakten aan, we gingen extreem hard met z'n drieën. Het gemiddelde was 42 per uur. Ik kreeg kramp in mijn linkerbeen, het was echt hangen en wurgen. Ik dacht dat ik moest afhaken, maar ik hoopte op een sprint. Op het einde dacht ik 'ik zet gewoon aan, dan komen ze me zo wel voorbijvliegen', maar ik zag ze niet."

Ondertussen blijft Thalita zich verbeteren. "Af en toe test ik mezelf in een koers", bekent ze, "dan demarreer ik om te zien hoe het voelt, en het voelt steeds vaker goed. Nu zie ik uit naar een tijdje rust, voor ik vertrek op trainingsstage naar Frankrijk. In augustus rij ik nog een paar koersen, en half september rijd ik de Lotto Belgium Tour, dat is een vierdaagse. Ik ben heel benieuwd hoe ik daarvan herstel. Die wedstrijd rijd ik voor het Multum Accountants Ladies Cycling Team, waarmee Chevalmeire Cycling de komende maanden samenwerkt zodat ik meerdaagsen kan rijden. Ik ben heel blij met mijn team en ploegleider Davy Wijnant. Ze doen alles voor me, en ik ben blij dat ik dat steeds meer kan terugbetalen. Ik ben nog niet helemaal terug, maar ik ben absoluut op de goede weg!"

Meer berichten