Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jappe en To de Backer-Schuurbiers zijn na 60 jaar nog een gelukkig paar.
Jappe en To de Backer-Schuurbiers zijn na 60 jaar nog een gelukkig paar.

Diamanten paar De Backer

HOOGERHEIDE - To zag Jappe elke dag langsfietsen op weg naar zijn werk. Hij werkte in steenfabriek Daverveld in Korteven. Iedere keer als ze elkaar zagen zwaaiden ze naar elkaar. Ze waren nog zo jong, Jappe was 16 jaar en To nog maar 14. Ze maakten 'stiekem' afspraakjes, maar hun ouders hadden het wel echt door.

Het duurde toch nog tot ze 18/19 jaar waren voordat hun verkering werd geaccepteerd. To werkte op een naaiatelier in Bergen op Zoom, ze heeft dan ook haar eigen trouwjurk gemaakt, een witte. Op hun trouwdag hadden ze mooi weer. Het bijzondere was dat het niet alleen hun trouwdag was, maar ook die van de ouders van To. Zij waren deze dag 25 jaar getrouwd. "We vierden het feest samen, dat was veel voordeliger. Ach, dat was in die tijd nou eenmaal zo, maar het was ook wel heel leuk om het samen te vieren", vertelt To.
Er was voor Jappe en To in de Steenstraat een salonwagen aangeschaft waar het stel drie en een half jaar in heeft gewoond voordat zij naar de Verlengde Duinstraat verhuisden. To stopte met werken toen hun dochter en zoon werden geboren.

Fietsen hebben ze altijd gedaan, net als wandelen, maar nadat Jappe met de VUT was, is hij begonnen met een moestuin. De moestuin hebben ze nu niet meer, maar ze zijn nog altijd bezig in de tuin waar ze al 45 jaar een vijver hebben die ze zelf hebben aangelegd.

Vervelen doen ze zich niet, ze genieten volop van Siem hun achterkleinzoon die vlakbij woont en ze verheugen zich op de komst van nog een achterkleinkind. Of dat een jongen of een meisje wordt is nog een verrassing. Samen met de familie en vrienden vierden ze hun diamanten trouwdag bij Non Plus Ultra, waar wethouder Hans de Waal hen kwam feliciteren.

Meer berichten