Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Josepha Jaspers is klaar voor haar reis naar Bali.
Josepha Jaspers is klaar voor haar reis naar Bali. (Foto: Dennis van Loenhout-www.devl.nl)

"Elke druppel biedt verlichting"

PUTTE – Krantenbezorgster Josepha Jaspers werkt hard: elke week zorgt ze dat Calfven deze krant in de bus krijgt, en voorziet ze bovendien een deel van Hoogerheide van de wekelijkse reclamefolders. Toch steekt ze haar jaarlijkse kerstfooien niet in eigen zak, die brengt ze hoogstpersoonlijk naar Indonesië, dat zo geteisterd wordt door natuurgeweld. "Die mensen hebben het hard nodig", zegt ze, "en elke druppel op een gloeiende plaat biedt een beetje verlichting."

Al 17 jaar loopt Josepha Jaspers (30) wekelijks trouw de ronde door haar bezorgwijk. Het is een soort familietraditie, die haar met de paplepel werd ingegoten: "Elke donderdagavond zitten we samen krantjes te vouwen", zegt ze. De zus van Josepha's partner André Wiltschut is getrouwd met Al Purwa, Nederlands Consul op Bali. Van hem hoorde Josepha de afgelopen jaren vreselijke verhalen over het steeds terugkerende natuurgeweld dat Bali teistert. Aardbevingen, een tsunami en vulkaanuitbarstingen, niets bleef het eiland bespaard. "Als je verhalen hoort over mensen die hun vee moeten verkopen zodat ze kunnen vluchten, dan breekt je hart. Die mensen verdienen het toch om gered te worden?"

Helpen
Vorig jaar al schonk Josepha de "kerstfooien" die ze ophaalde aan onder andere een weeshuis in Indonesië. Die actie viel in goede aarde, merkte ze: "Het afgelopen jaar ben ik door heel veel mensen aangesproken op mijn actie, en ik haalde ongeveer het dubbele op", zegt ze trots, "het is fijn om te merken dat mensen bereid zijn om Indonesië te helpen."

Wederopbouw
Op 1 september vertrekt Josepha met partner André naar Denpasar. Samen met consul Al Purwa, die ook coördinator is van het Disaster Relief Team van de Rotary Club gaan ze ter plekke zorgen dat het geld waarvoor Josepha hard werkte zo goed mogelijk wordt besteed. "Een deel van het geld gaat naar de wederopbouw van het verwoeste ziekenhuis in Lombok, maar een ander deel besteden we aan keukenspullen, vuilnisbakken, gasfornuizen, tenten en schoon water voor de mensen. En waar we kunnen, steken we een handje toe", zegt Josepha, "dat de wederopbouw daar nog jaren gaat duren en dat we met 800 euro de problemen niet oplossen weet ik, maar ik wil doen wat ik kan."

Verdubbeld
Wie wil doneren kan dat doen op rekeningnummer NL73RABO0140510613, ten name van J.E.R. Jaspers, onder vermelding van "hulpactie Indonesië" Josepha heeft daarbij de toezegging van een sponsor dat aan elke opgehaalde euro 50% wordt toegevoegd.

Meer berichten