Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Steunpunt Statushouders van BWI Woensdrecht

Steunpunt Statushouders begeleidt vluchtelingen met een verblijfsvergunning gedurende twee jaar, vanaf het moment dat ze in de gemeente Woensdrecht komen wonen. Het steunpunt bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers en twee coördinatoren. De ondersteuning bestaat onder andere uit maatschappelijke en juridische begeleiding.

De maatschappelijk begeleiding moet men zien in de breedste zin van het woord. Het uitgangspunt is dat mensen zo snel mogelijk integreren in de gemeente Woensdrecht, waarbij het doel zelfstandigheid is. De mensen moeten zoveel mogelijk zelf doen, waarbij er begeleiding is bij integratie en inburgering. Met alle regelgeving, is het belangrijk te zorgen voor een goede start.

Juridisch ondersteunt het steunpunt ook, bijvoorbeeld bij gezinshereniging.

Bij de inburgering gaat het verder dan vertellen over het nut van handen geven, zoals dit gebruikelijk is in de Nederlandse cultuur. Als nieuwe inwoner in Nederland, heeft men een heleboel vragen en veel is onduidelijk. Tijdens de spreekuren op kantoor, kunnen statushouders met al hun vragen terecht, zoals hulp bij het invullen van formulieren, bemiddelen bij instanties en adviseren over zaken van gemeente, woning, verzekeringen en betalingen, informeren over rechten en plichten. Ook thuis is het fijn als iemand over de vloer komt om Nederlands te praten, die de nieuwkomer wegwijs maakt in de nieuwe woonomgeving, openbaar vervoer uitlegt en soms meegaat naar een belangrijke afspraak.

Het Steunpunt Statushouders is er niet alleen voor statushouders. "Iedereen kan bij ons terecht met vragen over statushouders. We kunnen informatie verstrekken, maar spreek de mensen zelf ook gewoon eens aan. De statushouders willen juist graag bij de maatschappij horen en met Nederlandse mensen in contact komen."

Als men interesse heeft om statushouders te begeleiden, dan is men van harte welkom. Het steunpunt is namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers. Neem voor meer informatie gerust contact via onderstaande gegevens.

E-mail: stst@bwiwoensdrecht.nl Tel.: 0164-672049

Meer berichten