Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Eddy Merckx won een halve eeuw geleden zijn eerste van een handvol Tours.
Eddy Merckx won een halve eeuw geleden zijn eerste van een handvol Tours.

Tour met eerbetoon aan Eddy Merckx

HOOGERHEIDE - Nadat de Tour de France vorig jaar in gang werd geschoten in het schilderachtige Noirmoutier-en-l'ile vindt zaterdag 6 juli de start weer buiten Frankrijk plaats. Dat gebeurt voor de 22e keer in de geschiedenis. Het startschot valt ditmaal, net als in 1958, in Brussel. De koersdirectie brengt hiermee in de 106e editie een ode aan de sprinters. Maar bovenal is de tocht door België een eerbetoon aan Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste van in totaal een handvol Tours te winnen. De eerste etappe trekt onder meer door de plek waar 'De Kannibaal' opgroeide. Traditiegetrouw rijdt het Primera Niels van Elzakker Tourspel parallel mee. Inmiddels voor de 22e maal.

Brussel
De Tour begint met een openingsrit in de Belgische hoofdstad. Na amper 42 kilometer doemen de eerste hindernissen al op. De welbekende Muur van Geraardsbergen en de Bosberg leveren al vroeg in de koers punten voor de bolletjes trui op. Na 115 kilometer stuiten de coureurs op de 1.8 kilometer lange kasseienstrook van Chausée de Fleurus. Ondanks dat de tour-organisatie de renners over de Vlaamse klassiekerwegen leidt, ligt een spurt in de straten van Brussel voor de hand. De laatste kilometers loopt licht omhoog en dus is het woord aan de machtssprinters. Naast de eerste gele trui zijn er op de streep ook bonificatieseconden (10, 6 en 4) te verdienen.

Ploegentijdrit
Op de tweede dag is Brussel opnieuw het strijdtoneel, en wel voor een ploegentijdrit over 27 kilometer. Een discipline waar veel renners als een berg tegen opzien en waar kopmannen vrezen voor kostbaar tijdverlies. In de daaropvolgende week volgen er diverse ritten over heuvelachtig terrein, plus ook al één bergrit in het midden-gebergte: op 11 juli finisht de etappe bovenop de Planche des Belles Filles.

Karavaan
In de tweede week van de Tour staan er diverse bergritten in de Pyreneeën op het programma en één individuele tijdrit (op 19 juli). In de derde week doet de karavaan de Alpen aan. De slotrit van de Tour de France 2019 finisht op zondag 28 juli zoals gebruikelijk in de Franse hoofdstad Parijs op de Champs-Elysées.

Meer berichten