Cindy Soffers timmert aan de weg met haar eigengefokt paard Dylano in de categorie Subtop.
Cindy Soffers timmert aan de weg met haar eigengefokt paard Dylano in de categorie Subtop.

Amazone Cindy Soffers op dreef

Algemeen

OSSENDRECHT - Van haar ouders mocht ze pas op haar tiende op paardrijles. Toen ze twintig werd kreeg Cindy Soffers (42) haar eerste paard. Sinds kort komt de amazone uit Ossendrecht bij wedstrijden uit in de Subtop. Niet zonder succes: onlangs won ze met haar eigen gefokte Dylano twee proeven in het ZZ-Zwaar op een groot concours hippique in Bergen op Zoom, haar geboorteplaats.

Een prestatie van formaat. Cindy vertelt: "Omdat de Subtoprubrieken er op gras worden verreden, wilde ik eerst helemaal niet deelnemen. Ik zie maar met één oog waardoor diepte bepalen een probleem is. Gras ziet er voor mij uit als één vlak. Dit in tegenstelling tot rijden in zand waarbij er kleurverschil ontstaat doordat er vaak al een hoefslag in is gereden. Echter vanuit de organisatie van het concours hippique heb ik me laten verleiden toch mee te doen. Het ging mij allereerst om het plezier." Op die bewuste wedstrijd onder stormachtige omstandigheden gedroeg haar paard Dylano zich voorbeeldig. "Normaal is Dylano heel gevoelig voor beweging maar deze keer vormden we een prima combinatie", legt Cindy uit. Samen met echtgenoot Jack Soffers fokt Cindy zelf paarden en Dylano kwam eigenlijk uit hun eigen stal. "Jack bedenkt ieder jaar een passende hengst voor onze merrie. Dylano hadden we in eerste instantie verkocht maar is nu ruim een jaar terug bij ons. In zeven maanden tijd zijn we met dit paard vier klassen omhoog gegaan bij dressuurproeven: van Z1, Z2, ZZ-Licht tot ZZ-Zwaar. Afhankelijk van het aantal punten dat we scoren werken we toe naar de Prix St. Georges klasse."

Na de succesvolle 'thuiswedstrijd' op Kiek in de Pot heeft Cindy haar Dylano langzaam afgetraind. "Dat is nodig, je kunt het vergelijken met topsport. We gaan eerst met vakantie en willen daarna weer naar wedstrijden, vooral in de omgeving maar voor de ZZ-Zwaar klasse ook elders in het land." Ondanks de successen met Dylano blijft merrie Harrousse toch haar lievelingspaard. Cindy: "Elk paard heeft een heel eigen karakter. Mijn ouders die op de paarden komen passen noemen haar 'Harry'."