Buurtpreventieteam Halsteren Centrum en wijk de Beek bijeen op de feestelijke dag bij het 10-jarig bestaan.
Buurtpreventieteam Halsteren Centrum en wijk de Beek bijeen op de feestelijke dag bij het 10-jarig bestaan.

Tien jaar buurtpreventie in Halsteren

Algemeen

HALSTEREN – Tien jaar geleden verscheen het eerste gele buurtpreventiejasje op straat in Halsteren. Een decennium buurtpreventie maakte Halsteren een rustiger, veiliger en mooier dorp. Coördinator Bram Vriens maakt zich zorgen om de toekomst, want Halsteren moet mooi, veilig en rustig blijven.

De drie Halsterse buurtpreventieteams – Dorp & De Beek, De Schans en Rode Schouw – moet je zien als de ogen en oren van het gehele dorp, vindt Bram Vriens (73), coördinator van team Dorp & De Beek. De buurtpreventiemedewerkers spelen een rol bij het voorkomen van overlast, vernielingen en inbraken, maar doen veel meer dan dat alleen. "Als een lantaarnpaal niet werkt, dan zorgt buurtpreventie dat de gemeente dat weet en dat het snel hersteld wordt. Als wortelgroei problemen met de bestrating veroorzaakt, dan zorgen we óók dat de gemeente op de hoogte is. We lopen twee keer per jaar samen met de BOA's en de wijkagent en letten bovendien op onze inwoners: als mensen bijvoorbeeld eenzaam zijn, dement worden of problemen hebben, dan gaan we zorgen dat de juiste instanties op de hoogte zijn. Buurtpreventiemedewerker zijn betekent dat je elke drie weken met je maatje door het dorp wandelt, en dat klinkt makkelijk, maar ons werk wordt nogal eens onderschat. Elke buurtpreventiemedewerker is iemand met hart voor het dorp, die zich inzet om Halsteren mooi en leefbaar te houden voor ons allemaal."

Voor de buurtpreventieteams zijn de zomermaanden traditioneel de drukste tijden. Dan zitten mensen lang buiten, vloeit de alcohol rijkelijk en hangen jongeren graag wat rond in parken en speeltuinen. Soms leidt dat tot vernielingen of overlast, maar gelukkig concludeert Bram Vriens dat het in Halsteren over het algemeen gewoon lekker rustig is. "Als een groep jongeren overlast biedt gaan we daar gewoon mee in gesprek en we komen er eigenlijk altijd samen uit. Vervelende situaties heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt."

Op dit moment bestaan de Halsterse buurtpreventieteams uit 34 leden. Op het hoogtepunt waren dat er nog 48 en die dalende lijn baart Vriens zorgen. "Onze leden raken op leeftijd en we zien weinig jonge aanwas. Misschien begrijpelijk, want jongeren hebben een drukke baan en een druk gezinsleven, maar het is wel belangrijk dat de buurtpreventieteams vitaal blijven. Een uurtje door het dorp wandelen is gezond, en als lid van een buurtpreventieteam krijg je niet alleen een mooie jas en zomerhesje, maar kun je ook je EHBO-diploma halen en leer je over gesprekstechnieken, drugs en andere interessante zaken die je op straat nodig hebt. Je leert je dorp door en door kennen, en dus ook de mensen die er wonen. De sociale contacten maken buurtpreventiemedewerker zijn gewoon heel mooi." Interesse? buurtpreventie@bergenopzoom.nl

Het tienjarig jubileum van de buurtpreventieteams werd zaterdag 22 juni gevierd met een gezellige barbecue in de Dorpsstraat en een rondleiding op Landgoed de Hertgang. Zelf gaat Vriens er nog een aantal jaren met frisse moed tegenaan. "Maar ik heb het druk", zegt hij, "want ik ben ook coördinator van een verkeersregelaarsgroep, actief bij de weervisserij en bij de stichting Bezichtiging Monumenten in Bergen op Zoom. Wanneer ik 12,5 jaar actief ben bij de buurtpreventie hoop ik dat de jongere generatie het stokje overneemt. Halsteren mooi houden is een belangrijke taak, die iedereen kan uitvoeren en waarvoor je veel terugkrijgt."

Coördinator Bram Vriens is trots op tien jaar  buurtpreventie in Halsteren en dat mag gevierd worden.
Buurtpreventieteam Halsteren-Centrum  bijeen op de feestelijke dag bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan.